Vargjakt i hela Dalarna

Länsstyrelsen i Dalarna föreslår att det ska bli vargjakt i hela länet, inte endast i några revir. I en enkät som Radio Dalarna gjort vill hela 56 procent av befolkningen i länet att alla vargar ska skjutas.

I ett yttrande till Naturvårdsverket säger Länsstyrelsen Dalarna att den kommande vargjakten i Dalarna bör bedrivas allmänt över hela länet. I sitt yttrande säger Länsstyrelsen nej till att utplåna enskilda revir.

– Vargen finns i hela Dalarna och därför bör den också få jagas hela länet, säger landshövding Maria Norrfalk.

Vargforskare har bedömt att 20-40 djur behöver skjutas bort och enligt Länsstyrelsen bör det innebära att en tredjedel av de jagade vargarna i landet ska skjutas i Dalarna.

Länsstyrelsen föreslår att licensjakten på varg 2010 ska bedrivas med start den 2 januari. Jakten ska inriktas på yngre vargar, medan jakt på revirhållande par och på vargar med radiosändare ska undvikas.

– Om vi skulle ha valt ut vissa revir för jakt och andra revir blivit utan jakt har det uppstått en diskussion om varför. Den diskussionen blir svår att föra, säger naturvårdschef Stig-Åke Svenson.

Han berättar att länsstyrelsen haft en dialog med Naturvårdsföreningen, jaktorganisationerna och LRF.

– Vi har lyssnat noga på vad de sagt och jag uppfattar att vi nått en samsyn, säger Svenson, till radio Dalarna.

AKTUELLT

Ny hundpejl från WeHunt

WeHunt lanserar en ny hundpejl - GPS Plus. Den kommer presenteras på Elmia Game Fair i Jönköping 30 maj – 1 juni. – Vi vågar påstå att detta är den mest kompletta lösningen för hundförare och jaktlag, säger Theodor Storm som är huvudutvecklare och vice VD på WeHunt.

Blaser R8 Silence – inbyggd ljuddämpare

Blaser R8 Silence är det senaste i Blasers R8 familj. Vid en första anblick ser den nya skapelsen en smula klumpig ut och ger ett tungt intryck. Skenet bedrar och efter en stund har ögat vant sig och efter besöken på skjutbanan är habegäret i fullt sving.Blaser R8 Silence är den första serietillverkade jaktstudsaren med ljuddämpningen integrerad i pipan. Men smakar det så kostar det.

Annonser