Vargjakt i Bjursås

Bjursås (JJ) Naturvårdsverket har beslutat tillåta skyddsjakt på den varg som senaste tiden rivit 38 får i trakterna kring Bjursås i Dalarna.

I helgen rev vargen elva får hos fårbonden Stefan Gustavsson, i Björsberg i Bjurs.När Stefan kom till fårhagen vid halvniotiden på morgonen stod vargen och tittade på honom. Stefan åkte då hem och hämtade ett vapen och sköt ett skott mot vargen som troligtvis missade.Senare under dagen beslutade Naturvårdsverket om skyddsjakt. Länsstyrelsens rovdjurshandläggare Lena Berg har varit mycket förtegen om detaljerna kring jakten beroende på de erfarenheter som finns från Norge där vargvännerna demonstrerade mot jägarna.

AKTUELLT

Vill stoppa lodjursjakten

Kalmar/Jönköping (JJ) Svenska Rovdjursföreningen emotsätter sig att fem lodjur får skjutas i licensjakt i vinter i Kalmar och Jönköpings län.

Får dödade av lodjur i Skåne

Skåne (JJ) Två får har konstaterats dödade av lodjur utanför skånska Örkelljunga. – Vi ser lodjur då och då, bland annat på åtelkamerorna, berättar en Jägare.

Laika skjuten – attackerade nötkreatur

Östergötland (JJ) En östsibirisk laika som smitit hemifrån sköts av en jägare när hunden rivit ner en ko i en hage. Händelsen inträffade för en dryg vecka sedan i södra Östergötland.

Naturbevakare ångrar förhastat tjuvjaktsinlägg

När Rovdjursföreningen meddelade att varghanen i Juvbergsreviret sannolikt var tjuvjagad blev det hård tongång i facebooktråden. Naturbevakare Mats Hallin tyckte att "myndigheterna borde sluta dalta med dessa kriminella personer". Problemet är att vargen dog en naturlig död.

Debatt: Hur skulle det bli om alla tar lagen i egna händer?

Lagbrott ska utredas av polis och åklagare, inte av någon slags lynchmobb i media. Men det är extra allvarligt att man misskrediterar polis och åklagarväsendet, eller smutskastar tipsare, anser debattören i sin replik på tidigare debattartikel.

Annonser