Varghybridutredning snart klar – 30 djur avlivade

Polisen i Helsingfors, Finland är snart klara med utredningsarbetet kring den varghybriduppfödning de tidigare i år gjorde ett tillslag mot. Åklagaren hoppas kunna väcka åtal under sommaren.

Åtal mot de misstänkta kan komma under sommaren. Foto: Gettyimages/montage

Jaktjournalen rapporterade om tillslaget här. En kvinna arresterades då och vid husrannsakan hittade flera vargar instängda hos kvinnan. Djuren var i dåligt skick.

Nu skriver Finska Yle att totalt fyra vargar smugglats in till Finland från Ryssland. 64 varghybrider hittades på de fastigheter där tillslag gjordes. 30 varghybrider har avlivats under utredningsarbetet.

Utredningen har också vuxit under arbetets gång och totalt åtta personer misstänks nu för inblandning i hybriduppfödningen. Brottsmisstanken gäller grovt djurskyddsbrott, djurskyddsbrott, åtta fall av naturskyddsbrott och två fall av smuggling.

Platsen där uppfödningen ska ha ägt rum är Loppi nära Riihimäki, sju mil norr om Helsingfors.

 

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

SVA vill ha hjälp att kartlägga nya fågelvirus

SVA vill ha allmänhetens hjälp att hålla koll på om Sverige nås av fågelvirus som även kan smitta andra människor och djur och som inte funnits här tidigare. Allmänheten uppmanas rapportera döda fåglar som påträffas.

Därför är foxhounden Einar en värdefull varghund

– När jag läste i Jaktjournalen att finnarna jagar varg med hund, brann det till i huvudet på mig: En sådan hund ville jag ha. Det berättar värmländske jägaren Petter som äger american foxhounden Einar som det fällts ett 20-tal vargar för och som just nu hjälper den norska fårnäringen mot varg.
ANNONS ▼

Annonser