Varghybridrättegången gav fällande domar

Finland (JJ) Tolv personer fälldes för grovt jaktbrott i rättegången om den illegala vargjakten i Perho i finska Österbotten. För tre misstänkta jägare ogillades åtalet. Rätten menar att det är mycket osannolikt att de skjutna vargarna varit så kallade hybrider.

Rätten har tagit fasta på forskningsresultat och vittnesmål angående frågan om de tre vargarna som sköts i januari 2013 var renrasiga vargar eller så kallade hybrider, alltså en korsning mellan varg och hund.

Vasabladet skriver att domstolen drar slutsatsen att det mycket osannolikt att statens dna-jämförelsematerial för varg skulle ha blandats upp med hundgener, varpå försvarets huvudsakliga argument i rättegången saknade bäring.

Tingsrätten kan dock inte utesluta att de dödade vargarna har 12,5 procent hundgener i sig, något som dock inte påverkar juridiken. Vasabladet rapporterar att en sådan hybrid ändå inte äventyrar vargstammens renhet och därför bör betraktas som en äkta varg.

De tolv män som fälldes av tingsrätten döms till villkorlig dom, ett år och två månaders fängelse. De får också jaktförbud i fyra år framöver och deras vapen har förverkats.

Läs också:
JJ 26/11-14 Finska jägare åtalade för tjuvjakt på varg
JJ 5/3-14 Skjutna vargar inte renrasiga?

AKTUELLT

Nu ska Sveriges bästa harhund koras

Vrigstad (JJ) Nu är det snart dags för årets stora Stövarmästerskap, Stövar-SM för harhundar. Imorgon invigs arrangemanget i Vrigstad och Jaktjournalen finns naturligtvis på plats.

Bra jaktår för tjäder och vildsvin i Dalarna

Dalarna (JJ) Det är goda tider för skogsfågeljägarna och vildsvinsjägarna i Dalarna. Under senaste jaktåret sköts nästan dubbelt så många tjädrar som året innan – och antalet fällda vildsvin fortsätter öka.

Annonser