Varghybrider får ökat skydd

Bernkonventionen skärpte förra veckan skyddet av varghybrider – vargar med inblandning av gener från hund eller andra hundliknande djur. Hybriderna var tidigare fredlösa och kunde skjutas av vem som helst.

Förslaget till ändring kommer från LCIE – Large Carnivores Initiative for Europe – som är en sammanslutning av forskare och naturvårdsorganisationer. 

Tidigare i år klubbades ett förslag som innebär att hela Europa skall ha livskraftiga och sammanhängande vargstammar. Det förslag som nu godkänts av Bernkonventionen syftar till att förhindra lokala jägare från att skjuta hybrider.

Föreningen Folkaktionen Ny Rovdjurspolitik har tillsammans med andra organisationer från Finland, Frankrike, Italien och Schweiz protesterat mot det ökade skyddet för varghybrider.

I Finland pågår just nu en rättegång om illegal jakt på varg där frågan kring hybrider har aktualiserats.

AKTUELLT

Älgjakt med välgörenhetstema i Harrsjön

Harrsjön (JJ) Per Jonsson, Strömsund drabbades av cancer före jul 2017. Efter operation och behandling ville Per göra något för de som bor på patienthotellet och sysselsätter sig i dess hobbyverkstad Oasen i Umeå. Med hjälp av SCA styrdes en älgjakt upp med syfte att samla in pengar till Oasen. Det blev ett lyckat arrangemang.

Annonser