Varggenetikers rapport punkterade Dreverklubben

Kungsbacka (JJ) Genetikern och vargforskaren Linda Laikre tycker att dreverrasen är inavlad. Ordföranden i Dreverklubben, Håkan Hedekäll ansåg att detta borde tas på allvar. Det fick hela centralstyrelsen att avgå i protest och en extrastämma måste nu hållas.

Styrelsen och ordföranden i dreverklubben delade inte åsikter i frågan om inavelsprobelmatiken. Arkivfoto: Per Jonson

Det stormar ordentligt i Svenska Dreverklubben just nu. För tillfället finns ingen styrelse. Endast revisor och valberedning har kvar sina roller.

Anledningen är att styrelsen och ordföranden som valdes på årsstämman i somras inte är överens.

– Håkan Hedekäll lyckades på fyra månader nästan knäcka klubben. Vi har i princip blivit satta under tvångsförvaltning av SKK, säger en person i klubben med insyn i ärendet.

Ej förankrat uttalande

Bollen sattes i rullning på allvar när Håkan Hedekäll i Jaktjournalen fick möjlighet att bemöta de påståenden om inavel hos rasen, som publicerats i en forskningsrapport av bland annat genetikern Linda Laikre.

– Vi har helt klart lite att göra och tar forskningsrapporten som en väckarklocka, sa Håkan Hedekäll då.

Detta uttalande och hans medgivande att det fanns en inavelsproblematik i rasen hade inte förankrats i styrelsen och konflikten var ett faktum.

Enligt flera personer i klubben har dreverrasen snarare kunnat uppvisa en mycket positiv resa avelsmässigt de senaste årtiondena. I dag är inavelsgraden 1,1 procent (2017) jämfört med 3,5 procent 1990. (Siffrorna är hämtade från klubbens registreringsdokument).

Nystart i december

I början av december kommer en extrastämma att hållas och i kallelsen till denna ges en grundlig förklaring till den uppkomna situationen.

Enligt följebrevet anges att den nytillträdde ordföranden trots uppmaning från styrelsen vägrat avgå. Som protest mot detta avgick då hela styrelsen. Men eftersom ordföranden utan styrelse inte längre kunde fatta några beslut lämnade ordföranden sin post bara dagar senare.

Jaktjournalen har sökt Håkan Hedekäll för en kommentar och möjlighet att bemöta styrelsens kritik men inte fått något svar.

Enligt den personen med insyn som Jaktjournalen varit i kontakt med har det varit en mycket jobbig tid.

– Det finns ju så mycket positivt i klubben vi i stället kunde arbeta med. Vi ökar medlemsantalet och antalet registrerade hundar. Jag hoppas en kris som detta bidrar till att vi kommer närmare varandra. Jag tror det kommer bli bra.

Läs före detta ordförandens replik här>>

 

 

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Hedin: ”Skönt att det blir åtal”

Åtalet mot Karl Hedin bygger på en lång rad indicier. Det är främst avlyssnade telefonsamtal som åklagare Lars Magnusson menar bevisar att Karl Hedin inte varit främmande för att skjuta varg, och att han jagade varg illegalt den 26 oktober 2018. "Skönt", säger Karl Hedin om åtalet.

Senaste vargnytt: Stora problem med varg på flera håll i landet

Vargen fortsätter skapa stora problem och merarbete för djurägare runt om i landet. I södra landsändan pågår skyddsjakt i tre län på fårdräpande vargar, och i Gävleborg strider ortsbor i Lingbo för att få skyddsjakt på närgångna vargar som bland annat dödat får och lamadjur.

Rektor Eva-Lena sköt stortjur

Eva-Lena Årmyr och hennes älgjakt har blivit en snackis bland eleverna på skolan där hon är rektor. Under älgjakten fällde Eva-Lena en riktigt fin älgtjur.
ANNONS ▼