Varggenetikers rapport punkterade Dreverklubben

Kungsbacka (JJ) Genetikern och vargforskaren Linda Laikre tycker att dreverrasen är inavlad. Ordföranden i Dreverklubben, Håkan Hedekäll ansåg att detta borde tas på allvar. Det fick hela centralstyrelsen att avgå i protest och en extrastämma måste nu hållas.

Styrelsen och ordföranden i dreverklubben delade inte åsikter i frågan om inavelsprobelmatiken. Arkivfoto: Per Jonson

Det stormar ordentligt i Svenska Dreverklubben just nu. För tillfället finns ingen styrelse. Endast revisor och valberedning har kvar sina roller.

Anledningen är att styrelsen och ordföranden som valdes på årsstämman i somras inte är överens.

– Håkan Hedekäll lyckades på fyra månader nästan knäcka klubben. Vi har i princip blivit satta under tvångsförvaltning av SKK, säger en person i klubben med insyn i ärendet.

Ej förankrat uttalande

Bollen sattes i rullning på allvar när Håkan Hedekäll i Jaktjournalen fick möjlighet att bemöta de påståenden om inavel hos rasen, som publicerats i en forskningsrapport av bland annat genetikern Linda Laikre.

– Vi har helt klart lite att göra och tar forskningsrapporten som en väckarklocka, sa Håkan Hedekäll då.

Detta uttalande och hans medgivande att det fanns en inavelsproblematik i rasen hade inte förankrats i styrelsen och konflikten var ett faktum.

Enligt flera personer i klubben har dreverrasen snarare kunnat uppvisa en mycket positiv resa avelsmässigt de senaste årtiondena. I dag är inavelsgraden 1,1 procent (2017) jämfört med 3,5 procent 1990. (Siffrorna är hämtade från klubbens registreringsdokument).

Nystart i december

I början av december kommer en extrastämma att hållas och i kallelsen till denna ges en grundlig förklaring till den uppkomna situationen.

Enligt följebrevet anges att den nytillträdde ordföranden trots uppmaning från styrelsen vägrat avgå. Som protest mot detta avgick då hela styrelsen. Men eftersom ordföranden utan styrelse inte längre kunde fatta några beslut lämnade ordföranden sin post bara dagar senare.

Jaktjournalen har sökt Håkan Hedekäll för en kommentar och möjlighet att bemöta styrelsens kritik men inte fått något svar.

Enligt den personen med insyn som Jaktjournalen varit i kontakt med har det varit en mycket jobbig tid.

– Det finns ju så mycket positivt i klubben vi i stället kunde arbeta med. Vi ökar medlemsantalet och antalet registrerade hundar. Jag hoppas en kris som detta bidrar till att vi kommer närmare varandra. Jag tror det kommer bli bra.

Läs före detta ordförandens replik här>>

 

 

AKTUELLT

Gråhunden Zero räddad ur isvak efter en halvtimme

Det var nära att livet tog slut för gråhunden Zero på lördagen. Han gick genom isen och kämpade en halvtimme i vaken innan brandkåren lyckades rädda honom. – Chocken har inte lagt sig riktigt, säger husse Alexander Ekstam.

Krönika: Sveriges mest otacksamma uppdrag!

En eftersöksjägare vågade inte förkorta lidandet på varg häromdagen, en annan fick inte skottlossningstillstånd eftersom vildsvinet körts på i detaljplanerat område. För några år sedan omkom en eftersöksjägare under ett pågående eftersök. Otaliga är vittnesmålen som beskriver en vardag där medtrafikanter visar noll hänsyn och jaktmotståndare kallar eftersöksjägare kallblodiga mördare.

Annonser