Varggenetikers rapport punkterade Dreverklubben

Kungsbacka (JJ) Genetikern och vargforskaren Linda Laikre tycker att dreverrasen är inavlad. Ordföranden i Dreverklubben, Håkan Hedekäll ansåg att detta borde tas på allvar. Det fick hela centralstyrelsen att avgå i protest och en extrastämma måste nu hållas.

Styrelsen och ordföranden i dreverklubben delade inte åsikter i frågan om inavelsprobelmatiken. Arkivfoto: Per Jonson

Det stormar ordentligt i Svenska Dreverklubben just nu. För tillfället finns ingen styrelse. Endast revisor och valberedning har kvar sina roller.

Anledningen är att styrelsen och ordföranden som valdes på årsstämman i somras inte är överens.

– Håkan Hedekäll lyckades på fyra månader nästan knäcka klubben. Vi har i princip blivit satta under tvångsförvaltning av SKK, säger en person i klubben med insyn i ärendet.

Ej förankrat uttalande

Bollen sattes i rullning på allvar när Håkan Hedekäll i Jaktjournalen fick möjlighet att bemöta de påståenden om inavel hos rasen, som publicerats i en forskningsrapport av bland annat genetikern Linda Laikre.

– Vi har helt klart lite att göra och tar forskningsrapporten som en väckarklocka, sa Håkan Hedekäll då.

Detta uttalande och hans medgivande att det fanns en inavelsproblematik i rasen hade inte förankrats i styrelsen och konflikten var ett faktum.

Enligt flera personer i klubben har dreverrasen snarare kunnat uppvisa en mycket positiv resa avelsmässigt de senaste årtiondena. I dag är inavelsgraden 1,1 procent (2017) jämfört med 3,5 procent 1990. (Siffrorna är hämtade från klubbens registreringsdokument).

Nystart i december

I början av december kommer en extrastämma att hållas och i kallelsen till denna ges en grundlig förklaring till den uppkomna situationen.

Enligt följebrevet anges att den nytillträdde ordföranden trots uppmaning från styrelsen vägrat avgå. Som protest mot detta avgick då hela styrelsen. Men eftersom ordföranden utan styrelse inte längre kunde fatta några beslut lämnade ordföranden sin post bara dagar senare.

Jaktjournalen har sökt Håkan Hedekäll för en kommentar och möjlighet att bemöta styrelsens kritik men inte fått något svar.

Enligt den personen med insyn som Jaktjournalen varit i kontakt med har det varit en mycket jobbig tid.

– Det finns ju så mycket positivt i klubben vi i stället kunde arbeta med. Vi ökar medlemsantalet och antalet registrerade hundar. Jag hoppas en kris som detta bidrar till att vi kommer närmare varandra. Jag tror det kommer bli bra.

Läs före detta ordförandens replik här>>

 

 

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Finnspets räddade familjen ur brinnande hus

Natten till 20 mars brann Per-Östens och Anns hus ner utanför Norsjö, i Västerbotten. Branden startade vi fyratiden och det var finnspetsen Louise som väckte familjen, och kanske räddade livet på dem.

Dovviltstammen runt Kinnekulle fördubblad på tio år

Trots stort engagemang lyckades inte jägarna runt Kinnekulle i Skaraborg att fälla de 1 400 djur de hade som målsättning i år. Stammen har nära fördubblats på tio år.  – Vi har ansträngt oss för att nå vår målsättning, säger Wilhelm Klingspor, ordförande i Hjortkommittén som förvaltar dovviltet i området.

Vill skyddsjaga rådjur

Ytterligare en fastighetsägare på Gotland anser skogsskadorna så pass omfattande att denne nu ansöker om skyddsjakt på rådjur. Totalt har nu tre skogsägare ansökt om skyddsjakt.
ANNONS ▼