Vargen sopade rent i hagen – skyddsjakt beslutad

Länsstyrelsen i Värmland har på eget initiativ beslutat om en varg i Stora Börreviret i Årjäng. I onsdag förra veckan tog sig en varg in i en fårhage och alla 19 fåren dog till följd av attacken.

En varg får skyddsjagas i Värmland. I förra veckan attackerades 19 får i en besättning utanför Årjäng. Foto: Gettyimages.

Det här är tredje angreppet i Årjängområdet sedan april. Tidigare har två olika fårbesättningar angripits men förra veckans attack är den mest omfattande hittills i vår med 19 döda får som resultat.

– När vi kom till platsen för besiktningen fanns inga levande får kvar. Några var i livet vid upptäckten av angreppet men de avlivades direkt, säger Kari Langöen, rovdjurshandläggare på Länsstyrelsen.

Klanderfritt stängsel

Enligt Kari Langöen var det rovdjursavvisande stängslet i riktigt bra skick.

– Den hade fem strömförande trådar, staketet var nyröjt och det var ordning och reda. Vår misstanke är att vargen till följd av staketets skick hade svårt att ta sig ut från hagen.

Spillning hittades i hagen i samband med besiktning och DNA-analysen visar att den kommer från den revirmarkerande hannen i Stora Böreviret.

Skyddsjakten får bedrivas i ett ganska stort område fram till och med den 31 juli. Det är tillåtet att använda hund men de får endast släppas i anslutning till en synobservation.

 

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Björn som skadsköts i Värmland inte påträffad

Den björn som skadsköts under björnjakten i Värmland har fortfarande inte påträffats. –Jägare släppte släppte hundar på en björn, men den hade då alla fyra hörntänder i behåll, säger Per Larsson på länsstyrelsen.

Sista chansen idag att anmäla sig till Jaga med JJ

Nu är det sista chansen att anmäla sig till utlottningen i Jaga med JJ. Fram till klockan 23 ikväll, den 18 september har du chansen att bli med på gåsjakt i Skåne, drevjakt på rådjur och dovhjort i Trollhättan eller vildsvinsjakt i Göteborg.
ANNONS ▼