Annons
Vargen sopade rent i hagen - skyddsjakt beslutad - Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
2 år sedan döda får
En varg får skyddsjagas i Värmland. I förra veckan attackerades 19 får i en besättning utanför Årjäng. Foto: Gettyimages.
Vargen sopade rent i hagen - skyddsjakt beslutad
Länsstyrelsen i Värmland har på eget initiativ beslutat om en varg i Stora Börreviret i Årjäng. I onsdag förra veckan tog sig en varg in i en fårhage och alla 19 fåren dog till följd av attacken.
Det här är tredje angreppet i Årjängområdet sedan april. Tidigare har två olika fårbesättningar angripits men förra veckans attack är den mest omfattande hittills i vår med 19 döda får som resultat. – När vi kom till platsen för besiktningen fanns inga levande får kvar. Några var i livet vid upptäckten av angreppet men de avlivades direkt, säger Kari Langöen, rovdjurshandläggare på Länsstyrelsen.

Klanderfritt stängsel

Enligt Kari Langöen var det rovdjursavvisande stängslet i riktigt bra skick. – Den hade fem strömförande trådar, staketet var nyröjt och det var ordning och reda. Vår misstanke är att vargen till följd av staketets skick hade svårt att ta sig ut från hagen. Spillning hittades i hagen i samband med besiktning och DNA-analysen visar att den kommer från den revirmarkerande hannen i Stora Böreviret. Skyddsjakten får bedrivas i ett ganska stort område fram till och med den 31 juli. Det är tillåtet att använda hund men de får endast släppas i anslutning till en synobservation.  

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Missa inga nyheter!

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev
      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!