Vargen i Stenungsund märks inte – ”ohälsosamt”

Stockholm (JJ) Det dröjer ett par veckor med besked om Naturvårdsverket bekostar extra bevakning av den "viktiga" varg som hittats i trakterna av Stenungsund. Men redan nu är det klart att vargen inte kommer att GPS-märkas.

Den "viktiga" vargen i Stenungsund kommer inte att märkas med GPS-sändare. Karta: Hitta.se, foto: Gettyimages

En genetiskt ”viktig” hanvarg har fötts av en finsk-rysk vargtik som ska ha vandrat in i Sverige utan att upptäckas vare sig i Sverige eller Norge. Hanvargen rör sig tillsammans med sin far i Stenungsund. Var tiken befinner sig vet man inte.

Länsstyrelsens personal vill ha extrapengar för att vakta avkomman, men beslut om det dröjer.

– Det är onekligen en viktig varg och vi månar om att den ska överleva och föröka sig. Men vi har inte tagit något beslut om pengar till bevakning – det dröjer ett par veckor, säger Marcus Öhman, chef på viltförvaltningsenheten på Naturvårdsverket.

”Störning för vargen”

Däremot står det klart att vargen inte kommer att sövas och förses med GPS-sändare.

– Det finns ingen anledning att märka den. Det är inga problem, för den är ju inte i renskötselområdet. Alltså, problem är ju en definitionsfråga, men det finns inga planer på att märka den, säger Maria Hörnell Willebrand, chef på viltanalysenheten på Naturvårdsverket.

Hon säger att en märkning kostar mycket pengar och är ohälsosam för vargen.

– Vi ser att de märkta vargarna inte överlever lika länge. När man vet att de är där så blir det oftast ett problem. Det blir en störning för vargen som inte är befogad, säger Maria Hörnell Willebrand till Jaktjournalen.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Gråhunden Zero räddad ur isvak efter en halvtimme

Det var nära att livet tog slut för gråhunden Zero på lördagen. Han gick genom isen och kämpade en halvtimme i vaken innan brandkåren lyckades rädda honom. – Chocken har inte lagt sig riktigt, säger husse Alexander Ekstam.

Krönika: Sveriges mest otacksamma uppdrag!

En eftersöksjägare vågade inte förkorta lidandet på varg häromdagen, en annan fick inte skottlossningstillstånd eftersom vildsvinet körts på i detaljplanerat område. För några år sedan omkom en eftersöksjägare under ett pågående eftersök. Otaliga är vittnesmålen som beskriver en vardag där medtrafikanter visar noll hänsyn och jaktmotståndare kallar eftersöksjägare kallblodiga mördare.

Annonser