Vargen i Stenungsund märks inte – ”ohälsosamt”

Stockholm (JJ) Det dröjer ett par veckor med besked om Naturvårdsverket bekostar extra bevakning av den "viktiga" varg som hittats i trakterna av Stenungsund. Men redan nu är det klart att vargen inte kommer att GPS-märkas.

Den "viktiga" vargen i Stenungsund kommer inte att märkas med GPS-sändare. Karta: Hitta.se, foto: Gettyimages

En genetiskt ”viktig” hanvarg har fötts av en finsk-rysk vargtik som ska ha vandrat in i Sverige utan att upptäckas vare sig i Sverige eller Norge. Hanvargen rör sig tillsammans med sin far i Stenungsund. Var tiken befinner sig vet man inte.

Länsstyrelsens personal vill ha extrapengar för att vakta avkomman, men beslut om det dröjer.

– Det är onekligen en viktig varg och vi månar om att den ska överleva och föröka sig. Men vi har inte tagit något beslut om pengar till bevakning – det dröjer ett par veckor, säger Marcus Öhman, chef på viltförvaltningsenheten på Naturvårdsverket.

”Störning för vargen”

Däremot står det klart att vargen inte kommer att sövas och förses med GPS-sändare.

– Det finns ingen anledning att märka den. Det är inga problem, för den är ju inte i renskötselområdet. Alltså, problem är ju en definitionsfråga, men det finns inga planer på att märka den, säger Maria Hörnell Willebrand, chef på viltanalysenheten på Naturvårdsverket.

Hon säger att en märkning kostar mycket pengar och är ohälsosam för vargen.

– Vi ser att de märkta vargarna inte överlever lika länge. När man vet att de är där så blir det oftast ett problem. Det blir en störning för vargen som inte är befogad, säger Maria Hörnell Willebrand till Jaktjournalen.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Bokmärk hemsidan – JJ-appen försvinner

Kungsbacka (JJ) Från och med den 18 augusti är det www.jaktjournalen.se som gäller. Då släcker vi nämligen ner vår nyhetsapp. På vår hemsida kommer nyheter, filminslag och radiointervjuer till sin rätt på ett betydligt bättre sätt. Se till att bokmärka sajten och skapa en ikon på hemskärmen på din mobil.

Björnjakten 2018 – Robert Salomonsson tror på Lillen

Dorotea (JJ) Den 21 augusti är det dags för björnjaktspremiär. I år får totalt 284 björnar fällas under licensjakten som får pågå som längst fram tills den 15 oktober. Jaktjournalen har checkat av hur några av Sveriges mer namnkunniga björnjägare förberett sig.

Annonser