Vargen i Arvidsjaur stött ett par mil söderut

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsens personal har lyckats stöta vargen ett par mil från Arvidsjaur och renarna i Västra Kikkejaure sameby. – Men här har den varit förut, så den har nog bara gått sin vanliga runda, säger en renskötare i Mausjaur sameby.

Det var i veckan som länsstyrelsen i Norrbotten inledde försöken att få den invandrade varghanen i Arvidsjaur att vandra söderut.

– Man hade tre skotrar och en helikopter. Den gick först söder ut och vek sedan av västerut, berättar en renskötare i Kikkejaure sameby.

– Det blir nog svårt att få den att gå hela vägen till Dalarna. Den ska passera ett 20-tal samebyar på vägen, säger renskötaren.

När skotrar och helikopter sattes in mot varghanen befann han sig alldeles vid ett renhjärde med tusentals renar.

Snön hindrar spårning

Nu har han gått in i Mausjaur samabys område och det gillar renskötarna inte.

– Det har snöat så pass mycket att vi inte hunnit kolla var den håller hus. Så fort vi hinner ska vill ta reda på var den är, säger en renskötare.

Kjell Sundvall är fältchef på länsstyrelsen i Norrbotten och menar att situationen inte längre är akut.

– Just där vargen är nu finns det kanske några enstaka renar på skogen, men det är inte alls som i Arvidsjaur där det var tusentals renar, säger Kjell Sundvall.

Om man lyckas stöta vargen över länsgränsen till Västerbotten, blir det länsstyrelsens personal där som får ta tag i problemet.

– Den kommer nog inte att gå så långt, säger renskötaren i Mausjaur.

Såväl samebyar som jaktlag i Arvidsjaur har sökt skyddsjakt på vargen.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

300 sidor gratis jakt- och fiskereportage!

Nu släpps resebegränsningarna inom landet och för att fira det bjuder vi på 300 sidor Jakt- och fiskereportage – gratis! Här hittar du läsning från tidningarna Jaktjournalen, Fiskejournalen, Jaktmarker & Fiskevatten och Allt om Flugfiske.
ANNONS ▼