Vargen fälldes i fel län – ”De agerade professionellt”

Jaktledaren riskerar fängelse och de två länsstyrelseanställda misstänks för tjänstefel när en varg sköts i fel län under en skyddsjakt. Det hela var ett misstag, säger Björn Jonsson Naturvårdsdirektör på Länsstyrelsen i Västerbotten, men miljöåklagare Åse Schoultz poängterar att även myndighetspersoner måste följa lagen.
Vargspåren ledde från Västerbotten till Norrbotten där vargen fälldes under skyddsjakten. Arkivbild: Istock

Vargspåren ledde från Västerbotten till Norrbotten där vargen fälldes under skyddsjakten. Arkivbild: Istock

Det var i januari som länsstyrelsens personal förföljde vargen med både helikopter och snöskotrar. Skyddsjakten var godkänd att ske i Västerbotten. Men under förföljelsen passerades länsgränsen och vargen sköts fem kilometer in i Norrbotten

– Det jag har fått berättat för mig är att det var eftermiddag och ljuset är som det är då. Det var snöigt och skyddsjakten skedde i skogen, säger Björn Jonsson, Naturvårdsdirektör på Länsstyrelsen i Västerbottens län och fortsätter:

– De agerade professionellt och skulle skyndsamt slutföra skyddsjaktbeslutet och hade inte koll på att de passerat länsgränsen. Misstag sker.  

Förundersökning mot männen som utförde jakten pågår, säger miljöåklagare Åse Shoultz som annars är förtegen kring händelsen. Jaktledaren är delgiven grovt jaktbrott och riskerar fängelse. De två två andra misstänks för tjänstefel.

– Det är viktigt att alla följer lagen. Det gäller även myndighetspersoner, säger Åse Shoultz. 

 

Lars-Ola Marakatt

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Så blir vargjakten 2021

Nu är det klart hur licensjakten på varg blir i vinter. Det är Jägarnas Riksförbund som i ett pressmeddelande skriver att 24 vargar får fällas.

”Ingen vargjakt i Dalarna”

– Det blir ingen vargjakt i Dalarna i vinter. Det säger jägareförbundets länsbas, Ulf Berg, som på onsdagsmorgonen fick informationen direkt från landshövdingen.
ANNONS ▼