Vargen en potentiell rabiesbomb!

Importreglerna för hundar är stränga och från länder med rabies kan ett smuggelförsök bli mycket dyrbart. Både med höga kostnader, avlivning av hunden och fängelse.
Det sista halvåret har minst tre personer dömts till fängelsestraff för smuggling av hundar.
Vid import från något av rabiesriskländerna Finland eller Ryssland ska hunden ID-märkas med mikrochips eller tatuering. Vaccination mot rabies ska utföras enligt vaccintillverkarens rekommendationer.
Tidigast tre månader efter rabiesvaccinationen ska ett antikroppstest utföras och analyseras av ett EU-godkänt laboratorium.
Dessutom krävs, bland annat, avmaskning mot dvärgbandmask utförd av veterinär i hemlandet.

Kontrollprogram
Jordbruksverket är ansvarig myndighet, och i samband med Sveriges EU-anslutning försämrades gränsskyddet och risken för nya sjukdomar ökade.
För att minska riskerna med att få in oönskade sjukdomar, till exempel rabies, har Jordbruksverket startat flera övervaknings- och hälsokontrollprogram.
Jordbruksverket har också arbetat med att öka medvetenheten och kunskapen hos veterinärer och djurägare, allt för att hålla Sverige fritt från sjukdomar som rabies.
Det är därför förvånande att Jordbruksverket inte reagerar när svenska rovdjursforskare rapporterar att man identifierat en varg med härkomst från Finland eller Ryssland. Den så kallade Ringvattenvargen.
En tickande rabiesbomb om det vill sig illa, ett djur som omgående hade avlivats om det varit en hund. Vargforskarna tillåts fortsätta sin ”lekstuga” och jublar över den illegalt invandrade vargen som förväntades att stärka generna i den skandinaviska stammen.

”Rysk roulett”
Att de sedan spelar ”rysk roulett” med allt djurliv, däribland den befintliga vargstammen, tycks inte bekymra någon.
Till synes med Jordbruksverkets goda minne, trots att kontrollprogrammet är både omfattande och strängt – om vargen varit en hund!
Jordbruksverket kan inte skylla på att man saknat information. Redan i slutet av januari fick man in en anmälan från en veterinär som uppmärksammade rabiesrisken med Ringvattenvargen.

Artskyddet viktigare
Anmälan mottogs utan åtgärd! Från Jordbruksverket konstaterar man i stället att tanken är korrekt:
”Vi får räkna med lite naturlig smittspridning, vi kan inte skjuta alla vilda djur och fåglar som misstänks bära på sjukdomar, i vargfrågan måste vi överväga artskyddet mot smittskyddet.”
Därmed kan man konstatera att det ligger en hund begraven i svensk rovdjurspolitik! Värdet att bevara en invandrad varg från ett rabiesland är större än att värna om det svenska smittskyddet!
Det faktum att Naturvårdsverket senare gav ett avlivningsbeslut på Ringvattenvargen hade inte med rabiesrisken att göra. Regeringen pressar Jägareförbundet
Av förväntade 45 miljoner kronor i statligt bidrag för hela 2005 får Svenska Jägareförbundet plötsligt bara hälften. Vilket innebär att man från januari till och med juni endast kan kvittera ut 22 500 000 kronor.
Ramaskriet lät inte vänta på sig och nu har jordbruksminister Ann-Christin Nykvist förklarat sig:
– Under våren kommer regeringen att precisera Jägareförbundets uppdrag. Eftersom huvuddelen av bidraget använts för lokal- och personalkostnader betalar vi inte ut mer pengar nu, först ska vi precisera uppdraget.
Jägareförbundets lokalkostnader och gamla fallskärmsavtal tycks fortfarande spöka. Vill det sig illa tvingas man till fortsatta neddragningar och ny flytt.

HOLGER NILSSON
Jaktjournalen April 2005

AKTUELLT

Därför sitter Hedin häktad för illegal vargjakt

Västmanland (JJ) Nu offentliggörs uppgifter kring varför industriledaren och vargdebattören Karl Hedin sitter häktad misstänkt för illegal vargjakt. – Skämtsam jargong och missuppfattning, sammanfattar Hedins advokat, Sven Severin.

Nu ska Sveriges bästa harhund koras

Vrigstad (JJ) Nu är det snart dags för årets stora Stövarmästerskap, Stövar-SM för harhundar. Imorgon invigs arrangemanget i Vrigstad och Jaktjournalen finns naturligtvis på plats.

Annonser