Vargdödat får hittat i Småland

Korsanäs (JJ) En ny varg kan ha etablerat sig i södra Småland. Ett vargdödat får har upptäckts i Korsanäs öster om Lessebo, rapporterar Smålandsposten.

Det är länsstyrelsens besiktningsman Jan-Eric Johannisson som menar att det är möjligt att en varg kan ha etablerat sig i Småland. Han var ute och kontrollerade fårkadavret.

– Man ser att det är en varg som har gjort det på bettet och på sättet det har dödat på, säger han till Smålandsposten.

För bara en dryg vecka sedan rapporterades om en varg som kördes på av en bil i Kosta. Vargen återfanns aldrig och Jan-Eric Johannisson tror det kan röra sig om samma varg.

Länsstyrelsens personal ringer nu runt och varnar fårägare längs med den rutt man spårade varg i vintras i området.

– Sen får vi se om det blir ett akutstängsel som man tillfälligt kan sätta upp och som kan skydda fåren under några dygn i alla fall. Men det är inget bestämt, säger Jan-Eric Johannisson till Smålandsposten.

AKTUELLT

Svårt vargbiten älg avlivad i Värmland

En älg som sargats svårt av vargar avlivades på onsdagen strax öster om Karlstad. – Den blödde väldigt och hade svåra bettskador, berättar Jägareförbundets ordförande i Värmland, Anders Olsson.

Inrikesministern svarar undflyende om skytteverksamheters framtid

Polisen arbetar med en ny policy som avser besiktning av skjutbanors tävlingsstationer. Blir riktlinjerna som de ser ut i dag verklighet kommer många skytteklubbars verksamhet försvåras. Inrikesminister Mikael Damberg svarar undflyende på Sten Berghedens skriftliga fråga om konsekvenserna av förslaget.

Kalle utbildar jägare i den ”skitigaste jakten”

– En del kursdeltagare inser att de aldrig kommer att jaga säl. Det här är nog den skitigaste jakt man kan tänka sig. Det säger förre jaktvårdskonsulenten Kalle Johansson, som driver säljaktsutbildningar inom nystartade förbundet "Allmogejägarna".

2019 års våtmarksstipendiat korad

Ett gediget arbete med våtmarker för att gynna fåglar som lever i denna biotop premieras varje år, genom Våtmarksstipendiet. I år landade stipendiet i Västergötland.

Annonser