Vargattacker mitt i Lillhärdal!

De två senaste dygnen har vargar varit inne i Lillhärdal, Härjedalen, och rivit rådjur. – Det har gått för långt. Det är ingen som vill ha varg mellan husen, säger Bjarne Eggen till Östersunds-Posten.

I fredags hittade byborna det första rådjuret som var rivet. På lördagsmorgonen hittades ännu en vargrivet rådjur bara 50 meter från skidskytten Anna Carin Olofssons hus.
– Det finns spår efter varg överallt i byn. Och jag tror att det är två stycken som smyger runt här på nätterna. Snart törs väl inte folk gå ut, säger Bjarne Eggen. Enligt uppgift har gråben satt sina avtryck bland annat runt skolan, kyrkan och många andra fastigheter i byn.Den ena vargen, tiken, är försedd med sändare vilket gör att länsstyrelsen kan se vart hon varit. Enligt positionerna har hon funnits på den plats och i den tidpunkt det senaste rådjuret rivits. – Det stämmer. Honan har varit på samma plats och jag bedömer det som troligt att det är vargen som rivit rådjuret, säger naturvårdshandläggare Jessica Backeryd som har hand om rovdjursfrågor vid länsstyrelsen. Naturbevakare ska i dag undersöka de dödade rådjuren och kontrollera spåren. – Den första åtgärden blir att försöka skrämma bort vargarna. Att de river rådjur innebär inte att det är aktuellt med skyddsjakt i det här läget, säger Jessica Backeryd, till Östersunds-Posten.

AKTUELLT

100 Pantera – långhållssatsning från Sauer

Under året lanserades Sauer 100 Pantera. Geväret är tänkt som ett alternativ för den som är intresserad av långhållskytte men ändå vill ha ett jaktvapen för rörlig jakt. Jämfört med tidigare versioner av Sauer 100 är det framförallt stockningen som är utvecklad. Den flutade pipan är 19 mm i diameter och 50 cm lång vilket ger ett förhållandevis kompakt vapen.

Doris – dreverkungens drottning

Thomas Ekroth, Umeå, har haft fem drevrar i sin ägo och alla har varit jakt- och utställningschampions. Den senaste, Vildtjärns Doris har haft fantastiska framgångar både i utställningsringen och på jaktprov. Om det funnits ett VM i drever hade Thomas definitivt varit världsmästare.

Filmade oskyggt lodjur

Vanessa Andersson filmade i tisdags ett lodjur som lunkade framför bilen i flera hundra meter. "Inte ett onormalt beteende", säger länsstyrelsens personal om lodjuret.

Annonser