Vargattacker mitt i Lillhärdal!

De två senaste dygnen har vargar varit inne i Lillhärdal, Härjedalen, och rivit rådjur. – Det har gått för långt. Det är ingen som vill ha varg mellan husen, säger Bjarne Eggen till Östersunds-Posten.

I fredags hittade byborna det första rådjuret som var rivet. På lördagsmorgonen hittades ännu en vargrivet rådjur bara 50 meter från skidskytten Anna Carin Olofssons hus.
– Det finns spår efter varg överallt i byn. Och jag tror att det är två stycken som smyger runt här på nätterna. Snart törs väl inte folk gå ut, säger Bjarne Eggen. Enligt uppgift har gråben satt sina avtryck bland annat runt skolan, kyrkan och många andra fastigheter i byn.Den ena vargen, tiken, är försedd med sändare vilket gör att länsstyrelsen kan se vart hon varit. Enligt positionerna har hon funnits på den plats och i den tidpunkt det senaste rådjuret rivits. – Det stämmer. Honan har varit på samma plats och jag bedömer det som troligt att det är vargen som rivit rådjuret, säger naturvårdshandläggare Jessica Backeryd som har hand om rovdjursfrågor vid länsstyrelsen. Naturbevakare ska i dag undersöka de dödade rådjuren och kontrollera spåren. – Den första åtgärden blir att försöka skrämma bort vargarna. Att de river rådjur innebär inte att det är aktuellt med skyddsjakt i det här läget, säger Jessica Backeryd, till Östersunds-Posten.

AKTUELLT

Så blir lodjursjakten 2019

Länsstyrelserna är i färd med att fatta beslut om vinterns lodjursjakt. Flera län har redan fastställt tilldelningen. Här ser du vilka kvoter som meddelats.

Vill stoppa lodjursjakten

Kalmar/Jönköping (JJ) Svenska Rovdjursföreningen emotsätter sig att fem lodjur får skjutas i licensjakt i vinter i Kalmar och Jönköpings län.

Annonser