Vargattack på fäbod

Nysjön (JJ) Vad som tros vara en eller flera vargar rev under fredagen fyra får på Nysjöns fäbod fem mil norr om Falun. ­­– Det har gjort massor av vargobservationer i i sommar och rivits får på fäbodar i närheten, berättar Göran Andersson, stugägare på fäboden.

Trots att området där sex kalvar, fyra kor, tolv getter och nio får är inhägnad med en gärdsgård med en eltråd på toppen tog sig vargarna in till djuren.

På fredagen upptäckte man att det saknades får. Några unga pojkar började leta fåren, men det var först på eftermiddagen när flera vuxna deltog som man hittade två döda får. På lördagsmorgonen hittades ytterligare två döda får. En besiktningsman är på väg till fäboden.

Göran Andersson berättar för Jaktjournalen att man under sommaren gjort många vargobservationer i närområdet. Det har dessutom skett flera vargattacker på näliggande fäbodar. På fäboden Grejsan rev vargarna sju får och för fjorton dagar sedan var det en vargattack på Alldebacka fäbod i Övertänger där 13 får dödades. På Kurberbets fäbod tog vargarna två får.

– Det är tydligt att vargarna fått smak på fårkött samtidigt som länsstyrelsen i Dalarna avslår varje ansökan om skyddsjakt, säger en upprörd Göran Andersson.

AKTUELLT

Unika filmsekvenser från björnskällning

Sveg (JJ) Benny Busk tog i fjol höst över den då drygt fyraåriga jämthundshanen Bamse. Då hade hunden aldrig tidigare skällt björn. Bennys första släpp med Bamse visade dock att hunden hade en dold talang. Nu i helgen lyckades Benny också filma ståndskallsarbete på björn med sin drönare.

Misstänks ha skadskjutit ko

Vimmerby (JJ) En ko hittades på lördagen så svårt skottskadad att hon fick avlivas. En jägare är misstänkt för att ha skjutit på kon.

Annonser