Vargattack i Östergötland – hittills elva döda får

ÖSTERGÖTLAND(JJ). Totalt elva får har hittats döda eller avlivats på grund av skador de fått vid torsdagens vargattack i Hällestad utanför Finnspång. Sex får saknas fortfarande och två till är rivna men tros klara sig. Det fanns totalt 400 får i hagen.

Vargen har troligen tagit sig in i hagen via en sjö. Trots att bättre stängsel hade kunnat rädda fåren så får inte djurägare i Östergötlands län någon ekonomisk hjälp för att sätta upp bättre stängsel.
Lasse Larsson, besiktningsman på länsstyrelsen, säger till Sveriges Radio P4 Östergötland att pengarna iställt i första hand gått till de län som har föryngringar och etableringar av varg.
– Det är inte roligt för den stackars djurägaren och fåren framförallt, säger Larsson till Sveriges Radio P4 Östergötland.

För lantbrukaren Jonas Karlsson är det inträffade ett hårt slag. Han uppger för Norrköpings Tidningar att han ska flytta fram fåren till en hage närmare huset för att kunna ha bättre kontroll på djuren. 
Lasse Larsson är helt säker på att det är varg som attackerat djuren och han är också säker på att det bara handlar om en varg.
Han säger till Norrköpings Tidningar att det finns stor risk att vargen återvänder då den vet om att det finns mat på platsen. Länsstyrelsen kommer nu att hjälpa till med en lina, med små lapptäcken, som ska skrämma bort vargen om den återvänder. Men Larsson menar att detta inte är någon långsiktig lösning.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Debatt: Det finns plats för oss alla i fjällen

Sverige är ett märkligt land på många sätt, demokrati och lika rätt till ”allt” i vardagen är en ledstjärna. Nu har vi fått Girjasdomen. Var finns demokratin och de sunda förnuftet i den, frågar sig debattören Sivert Öderyd.
ANNONS ▼

Annonser