Vargarna i Särna överklagas – avlivningen skjuts upp

Djurparksägaren överklagar länsstyrelsens beslut om att avliva vargarna. Nu ligger ärendet hos förvaltningsrätten.

Jaktjournalen avslöjade i november att två amerikanska vargar flyttat in på en djurpark i Särna, Dalarna. Länsstyrelsen har efter DNA-kontroll säkrat att vargarna har amerikanskt ursprung precis som ägaren hävdade för Jaktjournalen. På grund av detta beslutade länsstyrelsen att vargarna skulle avlivas, men djurparksägaren har nu överklagat beslutet till Förvaltningsrätten i Falun.

Vargarna skulle enligt länsstyrelsens beslut avlivas senast 31 augusti. Men ägaren hävdar i överklagan att hans hägn ska utökas till 2.250 kvadratmeter och anser därför att vargarna ska få vara kvar.

Polisutredning

Redan i december 2018 polisanmäldes parken av länsstyrelsen. I maj 2020 las förundersökningen ner då åklagaren saknade tillräckligt med bevis på att vargarna var renrasiga.

Den DNA-analys som länsstyrelsen låtit göra kan inte utesluta att de gener man funnit från amerikanska vargar kommer från mer fyra generationer tillbaka. Däremot har ägaren uppmanats att lämna in styrkande på att vargarna inte är första till fjärde generationens vargar, men några sådana handlingar har ägaren inte lämnat in.

När förvaltningsrätten kommer med ett beslut är ännu oklart.

Daniel Sanchez
0300-306 21

 

Amerikanska vargar har flyttat in i Särna

Polisen utreder ”amerikanska vargar” i hägn i Särna

Vargarna i Särna bär DNA från Nordamerika – måste avlivas

 

Dela artikeln via e-post

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Sauer och Blaser återkallar ljuddämpare

Häromåret kom Blaser med ny version av R8 med integrerad ljuddämpare i pipan. Även systerföretaget Sauer tog fram en egen version till 404:an. Men efter kondens- och korrosionsproblem uppmanas nu kunder som köpt vapnen att returnera ljuddämparen.

Låst läge om drivande hundar i norsk vargjakt

Bevarandeföreningarna i Norge verkar inte få något gehör från regeringen i kravet på att stoppa användningen av drivande hund vid skyddsjakt på varg. Regeringen ställer sig också kallsinnig till kravet från jägare och djurägare, att drivande hund ska få användas även i licensjakten på varg.

122.000 nya jaktkort på väg

Det var 122.000 jaktkort som blev feltryckta och ännu dröjer det några veckor innan de nya jaktkorten är utskickade. – Det går att ladda ned jaktkortet elektroniskt på Naturvårdsverkets webbsida, säger tjänstemannen Maria Tirike.
ANNONS ▼