Vargacceptensen minskar i Värmland

Värmland (JJ) Sveriges radio har i samarbete med Novus för andra gången mätt värmlänningarnas syn på varg och attityderna är mer skeptiska än tidigare.

Enligt undersökningen som gjorts genom intervjuer med 11 475 personer i länet vill i dag 42 procent att vargstammen ska minska. 31 procent av de intervjuade personerna tycker att stammen är på en rimlig nivå.

Detta kan jämföras med svaren då undersökningen genomfördes för fyra år sedan. Då tycket endast 29 procent att vargstammen borde minska och 45 procent att den var på en rimlig nivå.

– Det jag kan läsa ut är att både de som vill minska stammen och de som vi har stammen på den nivån som är i dag tycker att vi ska ha licensjakt på varg, säger Maria Falkevik, rovdjursansvarig på Länsstyrelsen i Värmland till Sveriges Radio.

AKTUELLT

Så blir lodjursjakten 2019

Länsstyrelserna är i färd med att fatta beslut om vinterns lodjursjakt. Flera län har redan fastställt tilldelningen. Här ser du vilka kvoter som meddelats.

Vill stoppa lodjursjakten

Kalmar/Jönköping (JJ) Svenska Rovdjursföreningen emotsätter sig att fem lodjur får skjutas i licensjakt i vinter i Kalmar och Jönköpings län.

Får dödade av lodjur i Skåne

Skåne (JJ) Två får har konstaterats dödade av lodjur utanför skånska Örkelljunga. – Vi ser lodjur då och då, bland annat på åtelkamerorna, berättar en Jägare.

Annonser