Varg stoppar älghundklubb

Den ökande vargstammen i Värmland har gjort att Bergslagens Älghundklubb har beslutat sig för att ställa in sitt internationella prov den 21 september.

Tävlingen som skulle ha genomförts i Fredros i Värmland, är ett internationellt jaktprov för älghundar. Deltagande klubbar förutom vår är Dalarnas Älghundklubb, Follo- Östfold Elghundklubb och Hedmark Elghundklubb, varav de två sistnämnda är från Norge.

Provet som skulle ha genomförts 21 september, har på grund av den senaste tidens vargangrepp måst utgå. Beslutet som tagits i samråd med övriga klubbar är ett stort avbräck för klubben, vars verksamhet går ut på att främja älghundsaveln. Dessa jaktprov syftar till att få fram dugliga älghundar för fortsatt avel, vilket är viktigt med tanke på att samhället i dag kräver att det finns bl.a. eftersökshundar vid trafikolyckor, då främst med älg och rådjur.

– Skall vi kunna fortsätta vår strävan att avla fram jaktdugliga hundar, då måste också rovdjurspolitiken utformas så att man kan få snabbare beslut angående skyddsjakt. Som det är nu verkar hela projektet med att återinföra varg i Sverige ha misslyckats, menar Henrik Steffansson, ordförande i Bergslagens Älghundklubb.

– För det kan inte vara rimligt att en så liten del av landet ska hålla hela nationens vargstam. Dessutom verkar forskarna totalt tappat greppet vad gäller såväl antal som utbredning. Att tio (10) hundar vargdödats på åtta (8) dagar i ett så geografiskt litet område, som från Västerdalälven i norr, till norra Vänern i söder, är en mycket oroande utveckling, som är svår att ta till sig.
– Att sedan vargstammen inom klubbens verksamhetsområde har växt sig så stor att den även omöjliggör framtida verksamhet är djupt beklagligt. Därför tycker jag att myndigheterna nån gång borde få upp ögonen för vad som är rimligt, vad det gäller vargangrepp på hundar och övriga tamdjur, säger Henrik Steffansson.

AKTUELLT

Får dödade av lodjur i Skåne

Skåne (JJ) Två får har konstaterats dödade av lodjur utanför skånska Örkelljunga. – Vi ser lodjur då och då, bland annat på åtelkamerorna, berättar en Jägare.

Laika skjuten – attackerade nötkreatur

Östergötland (JJ) En östsibirisk laika som smitit hemifrån sköts av en jägare när hunden rivit ner en ko i en hage. Händelsen inträffade för en dryg vecka sedan i södra Östergötland.

Naturbevakare ångrar förhastat tjuvjaktsinlägg

När Rovdjursföreningen meddelade att varghanen i Juvbergsreviret sannolikt var tjuvjagad blev det hård tongång i facebooktråden. Naturbevakare Mats Hallin tyckte att "myndigheterna borde sluta dalta med dessa kriminella personer". Problemet är att vargen dog en naturlig död.

Debatt: Hur skulle det bli om alla tar lagen i egna händer?

Lagbrott ska utredas av polis och åklagare, inte av någon slags lynchmobb i media. Men det är extra allvarligt att man misskrediterar polis och åklagarväsendet, eller smutskastar tipsare, anser debattören i sin replik på tidigare debattartikel.

Nya jaktprov på gång i Vorstehklubben

Stenkullen (JJ) De senaste dagarna har det diskuterats flitigt i fågelhundsgrupper på sociala medier. Orsaken är att Vorstehklubben just nu ska ta fram förslag på nya jaktprov med inspiration från Tyskland.

Märkt varg hittad död i norra Värmland

Värmland (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar har en av vargarna som förra vintern märktes i det så kallade Grenseviltsprojektet hittats död. Uppgifter gör gällande att polisen misstänker illegal jakt.

Annonser