Varg skjuten utanför Norrtälje

Edsbro (JJ) En vargtik sköts med stöd av paragraf 28 strax norr om Edsbro i Stockholms län i lördags förmiddag. Vargen avlivades under pågående attack på en fårbesättning.

Det var i lördags förmiddags som en fårägare upptäckte en varg inne i en fårhage på gården som ligger norr om Edsbro utanför Norrtälje. Mannen hämtade sitt gevär och återvände till hagen där han först sköt ett varningskott. När det inte skrämde vargen som fortsatte angripa fåren, sköt ägaren vargen.

Arne Söderberg, rovdjurshandläggare på Länsstyrelsen i Stockholms län, besiktade själv platsen efter angreppet.

– Vi tror det är samma vargtik som vi observerat under vintern och som revirmarkerat i området. Det är en yngre tik. Kroppen är skickad till analys på Statens Veterinärmedicinska anstalt, säger han.

En tacka dog i attacken och två lamm var så pass illa angripna att de fick avlivas direkt. Ytterligare ett lamm klarade sig med lindriga skador. Fåren gick i en hage med fårstängel, men stängslet var inte strömsatt när attacken skedde.

AKTUELLT

Skarp kritik mot polisens hantering av vapenärenden

Linköping (JJ) Polisprofessor Stefan Holgersson riktar skarp kritik mot polisens myndighetsutövning i vapenärenden. I en forskningsrapport kommer han fram till att polisen klipper och klistrar i lagtexter och inte lägger fram uppgifter som talar till klagande personers fördel.

Annonser