Varg skjuten under skyddsjakt

Karlstad (JJ) En vargtik sköts igår under skyddsjakt i Kungskogsreviret på gränsen mellan Karlstad och Kristinehamns kommun.

Fredrik Wilde, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Värmlands län säger till Jaktjournalen att det sannolikt rör sig om en fjolårstik.

– Vargen vägde 35 kilo och tänderna var i gott skick. Jag skulle tippa på att den är född i fjol, men SVA får undersöka detta närmare.

Skyddsjaktsinsatsen inleddes sedan en privatperson observerat en varg i Ölmskog och hört av sig till den utsedde jaktledaren. Ett gäng skyttar ställdes ut i området och efter ett tag gick vargen i pass.

– Den sköts på cirka hundra meter men gick undan. Med hjälp av en plotthund spårades den dock snabbt upp och kunde avlivas, säger Fredrik Wilde.

Vargtiken sköts 14 kilometer från Bäckelid där ett stort vargangrepp inträffade för ett par veckor sedan. Länsstyrelsen har fått in uppgifter om att tre vargar fortfarande rör sig i detta område och Fredrik Wilde vet inte om den här vargen till hör den gruppen.

– Det är svårt att säga. Vi har också fått in uppgifter på två vargar i ett område som ligger närmare den plats vargen sköts. Vi avblåser skyddsjakten nu, men ska diskutera internt hur vi går vidare.

Enligt Fredrik Wilde finns indikationer på att föryngring ägt rum i reviret, men det krävs spårsnö för att bekräfta uppgifterna.

Samtidigt som skyddsjakten i Kungskogsreviret pågår skyddsjakt på den varg som rivit får utanför Kristinehamn. Den skyddsjakten fortsätter och berörs inte av gårdagens fällda vargtik. 

AKTUELLT

Kommun och polis oense om hotfull varg

Finland (JJ) Kommunstyrelsen i Vörå och polisen har kommit ihop sig om en närgången och hotfull varg. Polisen beslöt att den inte skulle avlivas och nu har kommunen JO-anmält polisen.

Ingrid 79 år fällde 20-taggare

Strömsund (JJ) Att åldern inte har någon betydelse är Ingrid Ludwig, 79 år, ett levande bevis på. I går fällde hon en riktig drömtjur på 20-taggar i Lillvikens Jaktlag, i norra Jämtland.

Det är den vikbara Tikkan polisen vill stoppa

Umeå (JJ) Andra vapen kan enkelt plockas isär och blir då kortare än Tikka T3 TAC A1. Men det är bössan med den vikbara kolven polisen vill stoppa. Nu ska saken upp i Kammarrätten och hittills har tvisten om Tobias Lindgrens licens kostat honom 74 000 kronor.

Annonser