Varg skjuten under hundattack

En älgjägare i Bjursås, Dalarna, sköt en varg i går sedan den attackerat hans hund. Polis och miljöåklagare utreder händelsen.

Det var vid 10.30-tiden i tisdags som skytten ringde till falupolisen och anmälde att han skjutit en varg i Bjursås-skogen. Enligt skytten attackerade vargen hans hund. Trots varningsskott fortsatte attacken mot hunden. Då sköt mannen ihjäl vargen.

Nu har en förundersökning inletts av miljöåklagaren i Örebro. På det här stadiet är brottsrubriceringen misstänkt grovt jaktbrott. Polisen har gjort tekniska undersökningar på platsen samt förhör med skytten. Även andra personer förhördes.

När förundersökningen är klar ska åklagaren ta ställning till om skytten begått något brottsligt eller inte. Men förundersökningen kan komma att läggas ner om mannens uppgifter stämmer om att vargen attackerade hunden.

Så sent som i måndags revs en jakthund i ungefär samma område. Jägarna misstänker att det även i detta fall var följden av en vargattack. Den hunden fördes till djursjukhuset i Falun med relativt ytliga skador.
I det fallet är jägaren övertygad om att det varit varg som var framme.
Den nu skjutna vargen i Bjursås ska föras till Statens Veterinärmedicinska Anstalt för undersökning.

AKTUELLT

Vill stoppa lodjursjakten

Kalmar/Jönköping (JJ) Svenska Rovdjursföreningen emotsätter sig att fem lodjur får skjutas i licensjakt i vinter i Kalmar och Jönköpings län.

Får dödade av lodjur i Skåne

Skåne (JJ) Två får har konstaterats dödade av lodjur utanför skånska Örkelljunga. – Vi ser lodjur då och då, bland annat på åtelkamerorna, berättar en Jägare.

Laika skjuten – attackerade nötkreatur

Östergötland (JJ) En östsibirisk laika som smitit hemifrån sköts av en jägare när hunden rivit ner en ko i en hage. Händelsen inträffade för en dryg vecka sedan i södra Östergötland.

Naturbevakare ångrar förhastat tjuvjaktsinlägg

När Rovdjursföreningen meddelade att varghanen i Juvbergsreviret sannolikt var tjuvjagad blev det hård tongång i facebooktråden. Naturbevakare Mats Hallin tyckte att "myndigheterna borde sluta dalta med dessa kriminella personer". Problemet är att vargen dog en naturlig död.

Debatt: Hur skulle det bli om alla tar lagen i egna händer?

Lagbrott ska utredas av polis och åklagare, inte av någon slags lynchmobb i media. Men det är extra allvarligt att man misskrediterar polis och åklagarväsendet, eller smutskastar tipsare, anser debattören i sin replik på tidigare debattartikel.

Nya jaktprov på gång i Vorstehklubben

Stenkullen (JJ) De senaste dagarna har det diskuterats flitigt i fågelhundsgrupper på sociala medier. Orsaken är att Vorstehklubben just nu ska ta fram förslag på nya jaktprov med inspiration från Tyskland.

Annonser