Varg skjuten bland dräktiga renvajor

Östersund (JJ) Det blev en snabb skyddsjakt på den varg som uppehöll sig mitt bland högdräktiga renvajor i Oviksfjällen.

Den skjutna vargen är en ung hane som fälldes efter ett skyddsjaktsbeslut vid Håckerslitingarna i Oviksfjällen.

– Det var ett akut läge med en varg mitt bland högdräktiga vajor, säger Mikael Wallén, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen, till Östersunds-Posten.
Rovdjurshandläggaren Mikael Wallén befann sig i Oviksfjällen när han upptäckte färska vargspår i nysnön.
– Vargen kunde spåras från Glen och upp mot Hosjöbottnarna, rakt igenom det område där Tossåsens sameby just nu har sina renar i väntan på kalvning.

Redan samma eftermiddag (i tisdags) togs det beslut om skyddsjakt och vargen kunde lokaliseras och skjutas en stund senare.
– Det var en ung hane på runt 40 kilo. Mest troligt handlar det om en fjolårsvarg som vandrat ur sitt hemrevir. Det var ett akut läge och vi var tvungna att skjuta vargen eftersom det inte fanns någonstans att skrämma bort den, uppger Mikael Wallén för Östersunds-Posten.

AKTUELLT

Möttes av död älgtjur i trädgården

Veddige (JJ) När Lisbeth Claessons sambo skulle åka till jobbet upptäckte han en älg som låg och sov i trädgården. Lisbeth väcktes och tillsammans smög de ut med kameran. Älgen visade sig dock inte sova. Intill garageuppfarten låg den fina älgtjuren död.

Älgjakt med välgörenhetstema i Harrsjön

Harrsjön (JJ) Per Jonsson, Strömsund drabbades av cancer före jul 2017. Efter operation och behandling ville Per göra något för de som bor på patienthotellet och sysselsätter sig i dess hobbyverkstad Oasen i Umeå. Med hjälp av SCA styrdes en älgjakt upp med syfte att samla in pengar till Oasen. Det blev ett lyckat arrangemang.

Annonser