Varg sänktes med järntyngder

En sändarförsädd varg har hittats nedsänkt med järntyngder i en å. Vargen upptäcktes i förra veckan utanför Finska Nurmes.

Vargen var försedd med en sändare som enligt forskarna redan tidigare slutat fungera. Vargen döptes till Nikita av forskarna år 2004 då han förseddes med sändare. 
Nikita var tre år och hörde till en flock på tre vargar som rörde sig i området runt Nurmes. Enligt forskarna var Nikita den sjunde sändarförsedda vargen som dödats i Finland. Under årens lopp har totalt 85 vargar fått sändare. Idag har mindre än tio vargar fungerande sändare.
Någon misstänkt gärningsman finns inte för Nikitas död, fallet utreds som ett jaktbrott.

AKTUELLT

Vill stoppa lodjursjakten

Kalmar/Jönköping (JJ) Svenska Rovdjursföreningen emotsätter sig att fem lodjur får skjutas i licensjakt i vinter i Kalmar och Jönköpings län.

Får dödade av lodjur i Skåne

Skåne (JJ) Två får har konstaterats dödade av lodjur utanför skånska Örkelljunga. – Vi ser lodjur då och då, bland annat på åtelkamerorna, berättar en Jägare.

Laika skjuten – attackerade nötkreatur

Östergötland (JJ) En östsibirisk laika som smitit hemifrån sköts av en jägare när hunden rivit ner en ko i en hage. Händelsen inträffade för en dryg vecka sedan i södra Östergötland.

Naturbevakare ångrar förhastat tjuvjaktsinlägg

När Rovdjursföreningen meddelade att varghanen i Juvbergsreviret sannolikt var tjuvjagad blev det hård tongång i facebooktråden. Naturbevakare Mats Hallin tyckte att "myndigheterna borde sluta dalta med dessa kriminella personer". Problemet är att vargen dog en naturlig död.

Debatt: Hur skulle det bli om alla tar lagen i egna händer?

Lagbrott ska utredas av polis och åklagare, inte av någon slags lynchmobb i media. Men det är extra allvarligt att man misskrediterar polis och åklagarväsendet, eller smutskastar tipsare, anser debattören i sin replik på tidigare debattartikel.

Annonser