Varg rev 26 får

Gnesta (JJ) Johan Lundgren, 41, och Elisabeth Aschan, 41, drabbades hårt när deras får attackerades av en varg som dödade 21 djur på Mollstabergs Gård utanför Gnesta i Sörmland.

– Vi gjorde en daglig rutinkontroll och upptäckte ett rivet får i en av hagarna, berättar Johan Lundgren. Totalt hittades 21 döda djur. Han berättar också att de började hitta svårt skadade djur som fortfarande levde. Fem var så svårt skadade att de avlivades på plats.

Johan Lundgren och Elisabeth Aschan har totalt 450 tackor och 450 lamm i olika hagar. Nu har de samlat sina djur i hagarna närmast gården för att de ska ha så god uppsyn som möjligt. Länsstyrelsen, som kom till gården och bekräftade att det rörde sig om en vargattack, har också bidraget med skrämselsnören som ska hålla vargen borta.

– Stängslen håller våra djur inne, men de håller tydligen inte vargen ute. Det är lite ironiskt att just den hagen som vargen tog sig in i har vi lagt ner mest tid på, säger Johan Lundgren.

Länsstyrelsen har visat hur stängslen kan stärkas, men det är förenat med stora investeringar. Exempelvis kan stängslen kompletteras med fler trådar.

Johan Lundgren och Elisabeth Aschan vill ha skyddsjakt på vargen som rivit deras får.

– Vi vill att de få lantbruk med djur som finns kvar i Sverige prioriteras framför vargens behov, säger de båda till Expressen.

AKTUELLT

Kommun och polis oense om hotfull varg

Finland (JJ) Kommunstyrelsen i Vörå och polisen har kommit ihop sig om en närgången och hotfull varg. Polisen beslöt att den inte skulle avlivas och nu har kommunen JO-anmält polisen.

Ingrid 79 år fällde 20-taggare

Strömsund (JJ) Att åldern inte har någon betydelse är Ingrid Ludwig, 79 år, ett levande bevis på. I går fällde hon en riktig drömtjur på 20-taggar i Lillvikens Jaktlag, i norra Jämtland.

Det är den vikbara Tikkan polisen vill stoppa

Umeå (JJ) Andra vapen kan enkelt plockas isär och blir då kortare än Tikka T3 TAC A1. Men det är bössan med den vikbara kolven polisen vill stoppa. Nu ska saken upp i Kammarrätten och hittills har tvisten om Tobias Lindgrens licens kostat honom 74 000 kronor.

Annonser