Varg på vandring söderut i Skåne – flera observationer

En varg på vandring har setts av människor på flera orter i Skåne. – Vi har trovärdiga observationer från tre platser, säger vilthandläggare Nils Carlsson.

En varg rör sig söderut i Skåne. Foto: Gettyimages, fotomontage

Sedan vargen i Osby sköts av misstag i Skåne den 16 augusti 2018 har länet inte haft några kända vargar.

Men i onsdags förändrades det. En motionär var ute i skogen i Hågnarp, sydväst om Osby, och såg en varg.

Nils Carlsson

– Personen upplever att vargen observerade honom och drog sig undan i maklig takt, säger länsstyrelsens vilthandläggare Nils Carlsson.

På torsdagsförmiddagen gjordes nästa observation. Då kom en bilist körande i Tyringe, någon dryg mil söder om Hågnarp, och såg ett hunddjur som vederbörande beskrivit som högrest och med vita kinder.

– Den observationen känns trovärdig. När människor ringer och säger att de sett vargar som varit stora som schäfrar eller mindre, så förstår man att det inte är vargobservationer, säger Nils Carlsson.

Flera obsar i Höör

Och idag, på fredagsmorgonen, har länsstyrelsen fått in flera rapporter om varg synlig i Höör, som ligger drygt två mil söderut från Tyringe.

– Från Höör har vi också fått en bild, som visserligen är dålig men tillräckligt bra för att vi ska känna oss säkra på att det är en varg. Den har en klar riktning söderut i sin vandring och vi får se vad som händer. Snart tar ju landet slut, säger Nils Carlsson.

Nu uppmanas djurägare som eventuellt redan släppt ut sina djur på bete, att ha extra tillsyn över djuren och se över sina stängsel.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Stövar-SM för harhundar ställs in på grund av pandemin

Det blir inget SM för harhundar i Värmland i höst. Värmlands Stövarklubb har beslutat att ställa in mästerskapet. – Vi har verkligen vridit och vänt på alternativen men kom fram till att detta är rätt beslut, säger Christer Andersson, ordförande i klubben.

Sunne jaktmässa ställs in

Likt flera andra mässor väljer nu Sunne Jaktmässa att ställa in. – Ingen är mer besviken än vi. Vi hade verkligen sett fram emot att få träffa våra utställare och alla besökare i vackra Rottneros park som vanligt. Framför allt eftersom mässan såg ut att bli den bästa någonsin, men det får bli 2021, säger Bröderna
ANNONS ▼