Varg på vandring söderut i Skåne – flera observationer

En varg på vandring har setts av människor på flera orter i Skåne. – Vi har trovärdiga observationer från tre platser, säger vilthandläggare Nils Carlsson.

En varg rör sig söderut i Skåne. Foto: Gettyimages, fotomontage

Sedan vargen i Osby sköts av misstag i Skåne den 16 augusti 2018 har länet inte haft några kända vargar.

Men i onsdags förändrades det. En motionär var ute i skogen i Hågnarp, sydväst om Osby, och såg en varg.

Nils Carlsson

– Personen upplever att vargen observerade honom och drog sig undan i maklig takt, säger länsstyrelsens vilthandläggare Nils Carlsson.

På torsdagsförmiddagen gjordes nästa observation. Då kom en bilist körande i Tyringe, någon dryg mil söder om Hågnarp, och såg ett hunddjur som vederbörande beskrivit som högrest och med vita kinder.

– Den observationen känns trovärdig. När människor ringer och säger att de sett vargar som varit stora som schäfrar eller mindre, så förstår man att det inte är vargobservationer, säger Nils Carlsson.

Flera obsar i Höör

Och idag, på fredagsmorgonen, har länsstyrelsen fått in flera rapporter om varg synlig i Höör, som ligger drygt två mil söderut från Tyringe.

– Från Höör har vi också fått en bild, som visserligen är dålig men tillräckligt bra för att vi ska känna oss säkra på att det är en varg. Den har en klar riktning söderut i sin vandring och vi får se vad som händer. Snart tar ju landet slut, säger Nils Carlsson.

Nu uppmanas djurägare som eventuellt redan släppt ut sina djur på bete, att ha extra tillsyn över djuren och se över sina stängsel.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Sätt jaktlig guldkant på karantänen

En influensa lamslår vårt samhälle, prövar vår empati, ekonomi och vår förmåga att ta ansvar. På många håll är det svettigt värre. I karantäntillvaron kan vi jägare fylla vår tid med mening genom att fortsätta göra det vi gillar bäst.

Krieghoff K-80 Pro Sporter

Krieghoff förde tidigare tankarna till dubbelstudsare och drillingar i ”drömklassen”. När nu Krieghoff K-80 Pro Sporter hamnade på ”testbänken” kan jag konstatera att hagelbocken motsvarar alla högt ställda förväntningar. Krieghoff K-80 har en stabil och ökande marknad i USA och Storbritannien bland lerduveskyttarna. Och dessutom en mycket positiv utveckling även i Norden.
ANNONS ▼