Varg observerad utanför Sölvesborg

Sölvesborg (JJ) Länsstyrelsens rovdjursspårare har efter samtal från djurhållare i byn Torsabjörke, cirka en mil norr om Sölvesborg, hittat spår som kan vara från varg. Detta meddelar Länsstyrelsen i Blekinge Län i ett pressmeddelande.

Djuret har setts på gårdsplanen på nära håll natten mellan söndag och måndag. Inga av gårdens djur har blivit angripna, men oroliga. Djurhållaren kunde själv skrämma iväg den förmodade vargen. Under förmiddagen dagen efter observationen var Bertil Larsson, länsstyrelsens rovdjursspårare, på plats för att leta efter spår. På två platser kunde tassavtryck återfinnas som kan härröra från varg.

– Det kan inte uteslutas att det kommer från varg, storleken stämmer. Även kvinnans beskrivning av djuret och reaktionen hos gårdens djur antyder att det kan vara en varg som rört sig i området, säger Bertil Larsson.

Det har annars varit lugnt med varg i hela Sydsverige en längre tid. Endast två säkra angrepp på tamdjur är konstaterade sedan maj i år (i Vaggeryd och Halmstad) och inga ytterligare säkra observationer de senaste månaderna.  

Länsstyrelsen uppmanar fårägare i området för den senaste observationen att öka tillsynen på sina djur och se över sina stängsel.

AKTUELLT

Jägare fann fullt utvecklat foster i dovhind

Västsverige (JJ) Ett jaktlag i Västsverige blev minst sagt konfunderade när de på en jakt i helgen passade en dovhind. De fann nämligen ett fullt utvecklat foster i henne. Med andra ord skulle hon kalva nu i dagarna, omkring tre månader senare än normalt.

Annonser