Varg i Jokkmokk

Jokkmokk (JJ) En varg finns i trakterna av Granudden och Tjåmotis sju mil väster om Jokkmokk. En vargskadad tamren har hittats och sedan sågs vargen från helikopter när den försvann i riktning mot Harrevarto.

När vargen sågs vid vägskälet mot Seitevare begav sig renskötarna Mattias Pirak, Niklas Spik och naturbevakaren Alf Karlsson för att spåra vargen med skoter eftersom det finns mycket ren i området.
Man hittade ganska snabbt en tamren som vargen börjat bita i ena låret. Renen levde och fraktades på en kälke ned till Tjomåtis där ägaren Leif Länta tog renen vidare till veterinär. Renen är värdefull för familjen eftersom den används vid renflyttningar och vid renrace.

Skyddsjakt
När vargen hittats kallades på helikopter för att spåra den från luften. Vargen upptäcktes vid sjön Skalka med riktning mot Harrevarto. Jåhkågasska sameby har ansökt om tillstånd att få skjuta vargen.
Renskötarna har stora problem på grund av extremt dåliga betesförhållanden. Marken är täckt av is och renarna har stora svårigheter att hitta mat. Renarna är därför utspridda över stora områden vilket gör det i det närmaste omöjligt att skydda dem från en härjande varg.

DNA analys
Spillning från Tjåmotisvargen ska nu analyseras eftersom länsstyrelsens naturbevakare misstänker att det kan vara den varg som senaste tiden uppehållit sig i trakterna kring Pessinki. Pessinkivargen har under en längre tid funnits på gränsen mellan Pajala och Kiruna kommun. Nyligen tappade man spåret från den vargen i Tornedalen.

AKTUELLT

Vill stoppa lodjursjakten

Kalmar/Jönköping (JJ) Svenska Rovdjursföreningen emotsätter sig att fem lodjur får skjutas i licensjakt i vinter i Kalmar och Jönköpings län.

Får dödade av lodjur i Skåne

Skåne (JJ) Två får har konstaterats dödade av lodjur utanför skånska Örkelljunga. – Vi ser lodjur då och då, bland annat på åtelkamerorna, berättar en Jägare.

Laika skjuten – attackerade nötkreatur

Östergötland (JJ) En östsibirisk laika som smitit hemifrån sköts av en jägare när hunden rivit ner en ko i en hage. Händelsen inträffade för en dryg vecka sedan i södra Östergötland.

Naturbevakare ångrar förhastat tjuvjaktsinlägg

När Rovdjursföreningen meddelade att varghanen i Juvbergsreviret sannolikt var tjuvjagad blev det hård tongång i facebooktråden. Naturbevakare Mats Hallin tyckte att "myndigheterna borde sluta dalta med dessa kriminella personer". Problemet är att vargen dog en naturlig död.

Debatt: Hur skulle det bli om alla tar lagen i egna händer?

Lagbrott ska utredas av polis och åklagare, inte av någon slags lynchmobb i media. Men det är extra allvarligt att man misskrediterar polis och åklagarväsendet, eller smutskastar tipsare, anser debattören i sin replik på tidigare debattartikel.

Annonser