Varg i Brunfloområdet får skyddsjagas

Jämtland (JJ) I går tog Länsstyrelsen i Jämtlands län beslut om att inleda skyddsjakt på en varg som sedan i somras befinner sig i ett område där den medför stora belastningar på renskötslen.

Området runt Brunflo, Aspås och Stugun som vargen rör sig inom är ett viktigt vinterbetesområde för Ohredahke sameby.   Den renhjord som var tänkt att beta inom det aktuella området har inga andra betesmarker att vara på. Renhjordarna utfodras därför för närvarande i hägn vilket medför mycket stora kostnader för samebyn.

– Renarna far dessutom illa av att utfordras i hägn och det finns sjukdomsrisker. Renarna kan bland annat drabbas av parasiter, säger Ruona Burman, enhetschef på Naturvårdsenheten i ett pressmeddelande.

Den aktuella vargen är inte den nyupptäckta genetiskt viktiga vargen utan en hane, född i Kukumäki-reviret i trakten av Los i Hälsingland.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Debatt: Det finns plats för oss alla i fjällen

Sverige är ett märkligt land på många sätt, demokrati och lika rätt till ”allt” i vardagen är en ledstjärna. Nu har vi fått Girjasdomen. Var finns demokratin och de sunda förnuftet i den, frågar sig debattören Sivert Öderyd.
ANNONS ▼

Annonser