Varg i Brunfloområdet får skyddsjagas

Jämtland (JJ) I går tog Länsstyrelsen i Jämtlands län beslut om att inleda skyddsjakt på en varg som sedan i somras befinner sig i ett område där den medför stora belastningar på renskötslen.

Området runt Brunflo, Aspås och Stugun som vargen rör sig inom är ett viktigt vinterbetesområde för Ohredahke sameby.   Den renhjord som var tänkt att beta inom det aktuella området har inga andra betesmarker att vara på. Renhjordarna utfodras därför för närvarande i hägn vilket medför mycket stora kostnader för samebyn.

– Renarna far dessutom illa av att utfordras i hägn och det finns sjukdomsrisker. Renarna kan bland annat drabbas av parasiter, säger Ruona Burman, enhetschef på Naturvårdsenheten i ett pressmeddelande.

Den aktuella vargen är inte den nyupptäckta genetiskt viktiga vargen utan en hane, född i Kukumäki-reviret i trakten av Los i Hälsingland.

AKTUELLT

Kommun och polis oense om hotfull varg

Finland (JJ) Kommunstyrelsen i Vörå och polisen har kommit ihop sig om en närgången och hotfull varg. Polisen beslöt att den inte skulle avlivas och nu har kommunen JO-anmält polisen.

Ingrid 79 år fällde 20-taggare

Strömsund (JJ) Att åldern inte har någon betydelse är Ingrid Ludwig, 79 år, ett levande bevis på. I går fällde hon en riktig drömtjur på 20-taggar i Lillvikens Jaktlag, i norra Jämtland.

Det är den vikbara Tikkan polisen vill stoppa

Umeå (JJ) Andra vapen kan enkelt plockas isär och blir då kortare än Tikka T3 TAC A1. Men det är bössan med den vikbara kolven polisen vill stoppa. Nu ska saken upp i Kammarrätten och hittills har tvisten om Tobias Lindgrens licens kostat honom 74 000 kronor.

Annonser