Varg härjar bland renar i Robertsfors

Robertfors (JJ) Malå sameby har drabbats av flera vargangrepp de senaste dagarna. – Vi har fått in en ruskigt stor varg i renhjorden, säger Jonas Larsson, renskötare från Malå, som sett vargen som redan hunnit riva ett 10-tal renar. Länsstyrelsen vet inte om det är en ny varg som kommit till länet eller om det är någon av de vargar som de redan känner till.

Jonas Larsson, berättar för Jaktjournalen att vargen första gången var synlig i januari i trakterna av Bygdsiljum och Kålaboda. Renskötarna har hittat åtta rivna vajor, en kalv och en tjur.

– Vargen har garanterat rivit fler djur, säger Jonas, men vi har ännu inte hunnit köra runt och leta efter fler döda renar.

Rejält stor varg
Jonas Larsson fick syn på vargen och han berättar att det var en rejält stor varg. Enligt Larsson var vargen i det område där man har lite färre och mer utspridda renar.

– Det är bara att hoppas att den inte hittar längre österut där vi har mer djur, säger Jonas. Om vargen väljer att gå norrut mot Ånäset, Kålaboda och Burträsk finns ett stort antal renar spridda i skogen som tillhör Malå samebys norra grupp. Norr om Burträsk närmare Skellefteå finns renar från Arvidsjaur och Arjeplogs samebyar.

Extra arbete
Renskötarna drabbas ny av mycket extra arbete för att håll koll på sina djur och Jonas Larsson fruktar att vargen kan ställa till med mycket skada om den börjar stressa vajorna i mitten av mars.

– I mitten av mars vänder vajorna kalven i magen och då ska renarna vara i stillhet, berättar Jonas. Om vargen finns kvar och stressar renarna blir det stora problem för oss. 
I år har snöbristen inneburit att man ännu inte bestämt om man ska flytta till fots eller med långtradare berättar Jonas Larsson.

Länsstyrelsen har varit ute och tagit prover på spillningen för att se om det rör sig om en känd individ.

AKTUELLT

Klövvilts-SM för beaglarna blev en succé

Ödeshög (JJ) Alla deltagande beaglar gick till pris och nio av elva startande hundar genomförde dubbla prisdrev. I går genomförde Svenska Beagleklubben för första gången någonsin klövvilts-SM, och det blev verkligen den succé klubben hoppats på.

Krönika: TV:s I rovdjurens spår – ”riktig göggelmögga”

Fagersta (JJ) Hos Sveriges Television ska medarbetarna vara opartiska. Det gäller dock inte rovdjur i allmänhet och varg i synnerhet. På bästa sändningstid serveras nu svenska folket superpartisk "göggelmögga-journalistik" när Anders Lundin åker runt I rovdjurens spår, skriver Jaktjournalens Mikael Moilanen i den här krönikan.

Annonser