Varg en valfråga för Moderaterna

Ljusdal (JJ) Moderaterna arbetar extra hårt med rovdjursfrågor inför EU-valet. Partiet bjöd in jägare till Hembygdsgården i Ljusdal för att lyssna på Carl-Oskar Bohlin (M), kandidat till Europaparlamentet.

– Rovdjursfrågan är viktig i den här delen av landet och ska drivas på nationell nivå. Där ska EU inte lägga sig i, sa 28-årige moderaten Carl-Oskar Bohlin.  

Frågan har länge drivits av moderaterna i Ljusdal. Förra året lämnade Torsten Hellström och Jan Hedlund in en motion om en viljeinriktning i vargfrågan, för att kommunen skulle få bestämma hur många vargar som ska vistas här.   Men det blev avslag i fullmäktige, eftersom en kommun enligt Sveriges kommuner och landsting, inte får fatta beslut av den kalibern.      

På frågan om hur många vargar partiet vill ha i Ljusdals kommun, har Bohlin inget rakt svar. Men i hela Sverige vill man inte ha fler än 200 vargar. Viktigast är att besluten fattas på nationell nivå i stället för i Bryssel, anser Carl-Oskar Bohlin. Samtidigt behöver lokala instanser få mer resurser.

AKTUELLT

Vill stoppa lodjursjakten

Kalmar/Jönköping (JJ) Svenska Rovdjursföreningen emotsätter sig att fem lodjur får skjutas i licensjakt i vinter i Kalmar och Jönköpings län.

Får dödade av lodjur i Skåne

Skåne (JJ) Två får har konstaterats dödade av lodjur utanför skånska Örkelljunga. – Vi ser lodjur då och då, bland annat på åtelkamerorna, berättar en Jägare.

Laika skjuten – attackerade nötkreatur

Östergötland (JJ) En östsibirisk laika som smitit hemifrån sköts av en jägare när hunden rivit ner en ko i en hage. Händelsen inträffade för en dryg vecka sedan i södra Östergötland.

Naturbevakare ångrar förhastat tjuvjaktsinlägg

När Rovdjursföreningen meddelade att varghanen i Juvbergsreviret sannolikt var tjuvjagad blev det hård tongång i facebooktråden. Naturbevakare Mats Hallin tyckte att "myndigheterna borde sluta dalta med dessa kriminella personer". Problemet är att vargen dog en naturlig död.

Debatt: Hur skulle det bli om alla tar lagen i egna händer?

Lagbrott ska utredas av polis och åklagare, inte av någon slags lynchmobb i media. Men det är extra allvarligt att man misskrediterar polis och åklagarväsendet, eller smutskastar tipsare, anser debattören i sin replik på tidigare debattartikel.

Nya jaktprov på gång i Vorstehklubben

Stenkullen (JJ) De senaste dagarna har det diskuterats flitigt i fågelhundsgrupper på sociala medier. Orsaken är att Vorstehklubben just nu ska ta fram förslag på nya jaktprov med inspiration från Tyskland.

Annonser