Varg dödade två får utanför Enköping

Enköping (JJ) Den varg med radiosändare som nyligen befann sig i Västeråstrakten har sannolikt dödat två får i närheten av Teda kyrka sydväst om Enköping.

Fåren hittades döda på tisdagen och uppvisar skador som ser ut att komma från varg. Enligt Johan Månsson, rovdjursansvarig på länsstyrelsen i Uppsala, vet man att vargen finns i området där fåren hittades döda. Den ettåriga vargen, som under våren vandrat från sitt ursprungliga revir i Ockelbo, har inte tidigare angripit tamdjur.

– Det var antagligen en tillfällighet att han råkade på fåren som fanns på en ganska ödslig plats i det här området. Vi har nu vallat de övriga fåren i hägnet i säkerhet, berättar Johan Månsson för UNT.se.

I stället för positionsangivelser varannan dag är nu pejlingen omställd så att forskningslaget kan följa vargens rörelser varannan timme. Allt för att undvika att vargen ska hinna angripa flera djur i området. Samtidigt kommer rapporter från både Heby- och Östhammarstrakten om ytterligare observationer om varg.

– Vi har fått in iakttagelser från allmänheten som talar om att man sett varg på dessa båda ställen de senaste dagarna. Stämmer uppgifterna betyder det att det åtminstone finns tre vargar i länet just nu, säger Johan Månsson..

AKTUELLT

Bokmärk hemsidan – JJ-appen försvinner

Kungsbacka (JJ) Från och med den 18 augusti är det www.jaktjournalen.se som gäller. Då släcker vi nämligen ner vår nyhetsapp. På vår hemsida kommer nyheter, filminslag och radiointervjuer till sin rätt på ett betydligt bättre sätt. Se till att bokmärka sajten och skapa en ikon på hemskärmen på din mobil.

Klarar sig kalven i vinter? Hur många älgar dör?

Fagersta (JJ) – Vi har inte upplevt sådant här väder tidigare. Det går inte att förutse hur många vilda djur som kommer att dö till följd av värmen och torkan. Det säger Jägareförbundets forskningsansvarige, Fredrik Widemo.

Älgjaktsvinnarna klara

Kungsbacka (JJ) Varje höst lottar Jaktjournalen ut fem platser till tidningens älgjakt i Ströms Vattudal. Som vanligt är intresset mycket stort. Och de lyckliga vinnarna är…

Annonser