Varg bland renarna i Idre får avlivas

Dalarna (JJ) En varg som befinner sig bland renar i trakterna av Idre får avlivas i skyddsjakt. Länsstyrelsen beviljar dispenser från regler som gäller nationalparker och naturreservat.

Länsstyrelsen medger en rad dispenser i skyddsjakten på en varg bland renarna i trakterna av Idre. Kartan visar jaktområdet. Bild: Länsstyrelsen Dalarna och Gettyimages

Idre sameby sökte den 28 oktober skyddsjakt på två vargar som befann sig inne på samebyns året runt-marker. Man samlar ihop renarna för slakt och flytt till vinterbetesområdet och då går det inte att ha varg i området.

I sin ansökan skriver företrädare för Idre sameby att inte ens 50 procent av vajorna har någon kalv.

Det skulle innebära att fler kalvar strukit med i år än i fjol och det kan bero på att fyra vargar varit i området.

Länsstyrelsen noterade i september fyra olika hanvargar genom DNA-provet och spår visar att vargarna följt renhjordarna.

Ett prov taget den 28 oktober visar att minst en hane finns kvar – en varg född i det så kallade Mangenreviret i Norge.

Dispenser i nationalpark

För att förhindra fortsatt skada på renarna har länsstyrelsen beslutat om skyddsjakt på en varg. Enligt beslutet är det tillåtet för skyddsjägarna att söka, spåra och omdisponera med hjälp av motorfordon.

Avlivning från helikopter eller annat motordrivet fordon får dock endast göras av länsstyrelsens personal.

Dessutom görs undantag från förbud som normalt gäller nationalparker: Att störa djurliv, jaga, använda motordrivet fordon i terräng på barkmark eller snötäckt mark, landa med luftfartyg och medföra okopplad hund.

Jakten på vargen får pågå till den 16 november, skriver länsstyrelsen i sitt beslut.

Dela artikeln via e-post

AKTUELLT

Gråhunden Zero räddad ur isvak efter en halvtimme

Det var nära att livet tog slut för gråhunden Zero på lördagen. Han gick genom isen och kämpade en halvtimme i vaken innan brandkåren lyckades rädda honom. – Chocken har inte lagt sig riktigt, säger husse Alexander Ekstam.

Krönika: Sveriges mest otacksamma uppdrag!

En eftersöksjägare vågade inte förkorta lidandet på varg häromdagen, en annan fick inte skottlossningstillstånd eftersom vildsvinet körts på i detaljplanerat område. För några år sedan omkom en eftersöksjägare under ett pågående eftersök. Otaliga är vittnesmålen som beskriver en vardag där medtrafikanter visar noll hänsyn och jaktmotståndare kallar eftersöksjägare kallblodiga mördare.

Annonser