Varg avlivad i Sorsele

Västerbotten (JJ) En varg avlivades i lördags i trakterna av Sorsele. Renägarna befarar att den hann dräpa en större mängd renar innan den sköts.

Man tror att vargen uppehållit sig i området minst en månad. Arkivbild: Gettyimages

– Byråkratiskt krångel med DNA-prov har försenat skyddsjakten och vi är rädda för att vargen hann ställa till mycket större skada än i känner till idag. Vi har hittat ett tiotal dödade renar, och vi har haft ett väldigt jobb med att samla ihop mindre grupper med skärrade renar, berättar en renägare för Jaktjournalen.

Helikopter

Enligt tidningen Norrländska Socialdemokraten var vargen född i Prästskogsreviret i Hälsingland. Länsstyrelsen i Västerbotten fattade beslut om skyddsjakt i fredags.

Det har varit dåliga spårningsförhållanden i trakterna av Sorsele. Den senaste tiden har det dock kommit 30-40 centimeter snö och redan på lördagen kunde vargen skjutas.

– Det var helikopter inblandad, säger renägaren som Jaktjournalen haft kontakt med.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Vinn tre dagars jakt i Ströms Vattudal

Drömmer du om att få uppleva älgjakt när den är som bäst. Tveka då inte att anmäla dig till Jaktjournalens Vinnarjakt i Ströms Vattudal, Jämtland, i slutet av september. Vi lottar ut fem platser till våra prenumeranter.

Finska rakrepetern Lynx testas

Finska studsaren Lynx TD15 är en rakrepeter med en enkel men ytterst smart konstruktion. Pipan, fram- och bakstock har separata fästen i ett fräst och slipat aluminiumblock. Att lossa kolven med pipan fast i lådan gör att träffläget förblir orubbat.

I hårkorset: Var är jägarna i vapendebatten?

Vi jägare och sportskyttar utgör inte hotet, men drabbas ändå fatalt. Varför skriker vi inte högre när vår vardag raseras bit för bit. Ett nytt vapendirektiv ska tillämpas i Sverige och under några år har frågan utretts och stötts och blötts. Än så länge finns ingen kvitto på utfallet men om polisen hade fått bestämma
ANNONS ▼

Annonser