Varg avlivad i Sorsele

Västerbotten (JJ) En varg avlivades i lördags i trakterna av Sorsele. Renägarna befarar att den hann dräpa en större mängd renar innan den sköts.

Man tror att vargen uppehållit sig i området minst en månad. Arkivbild: Gettyimages

– Byråkratiskt krångel med DNA-prov har försenat skyddsjakten och vi är rädda för att vargen hann ställa till mycket större skada än i känner till idag. Vi har hittat ett tiotal dödade renar, och vi har haft ett väldigt jobb med att samla ihop mindre grupper med skärrade renar, berättar en renägare för Jaktjournalen.

Helikopter

Enligt tidningen Norrländska Socialdemokraten var vargen född i Prästskogsreviret i Hälsingland. Länsstyrelsen i Västerbotten fattade beslut om skyddsjakt i fredags.

Det har varit dåliga spårningsförhållanden i trakterna av Sorsele. Den senaste tiden har det dock kommit 30-40 centimeter snö och redan på lördagen kunde vargen skjutas.

– Det var helikopter inblandad, säger renägaren som Jaktjournalen haft kontakt med.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Svårt vargbiten älg avlivad i Värmland

En älg som sargats svårt av vargar avlivades på onsdagen strax öster om Karlstad. – Den blödde väldigt och hade svåra bettskador, berättar Jägareförbundets ordförande i Värmland, Anders Olsson.

Inrikesministern svarar undflyende om skytteverksamheters framtid

Polisen arbetar med en ny policy som avser besiktning av skjutbanors tävlingsstationer. Blir riktlinjerna som de ser ut i dag verklighet kommer många skytteklubbars verksamhet försvåras. Inrikesminister Mikael Damberg svarar undflyende på Sten Berghedens skriftliga fråga om konsekvenserna av förslaget.

Kalle utbildar jägare i den ”skitigaste jakten”

– En del kursdeltagare inser att de aldrig kommer att jaga säl. Det här är nog den skitigaste jakt man kan tänka sig. Det säger förre jaktvårdskonsulenten Kalle Johansson, som driver säljaktsutbildningar inom nystartade förbundet "Allmogejägarna".

2019 års våtmarksstipendiat korad

Ett gediget arbete med våtmarker för att gynna fåglar som lever i denna biotop premieras varje år, genom Våtmarksstipendiet. I år landade stipendiet i Västergötland.

Annonser