Varg attackerade hästföl

Skåne (JJ) I fredags gick Länsstyrelsen i Skåne ut med ett pressmeddelande om att varg observerats i länet. Nu framkommer det att vargen också jagat hästar i byn Källna.

Det är tidningen Ridsport som rapporterar att ett föl och ett sto angripits av en ensam varg i byn Källna.

Ägarna till hästarna som bedriver uppfödning av Shire och Clydesdale vaknade på fredagsmorgonen av att hästar galopperade i hagen. Från fönstret kunde de se hur en ensam varg sprang efter en flock.

Efter en stund sprang vargen över till en angränsande hage där ett sto och ett föl gick. Hästarna lyckades på eget sätt freda sig från den angripande vargen och när mannen i hushållet sprang ut och slog igen dörren efter sig skrämdes vargen på flykt.

Enligt Länsstyrelsens rovsjursansvarige Nils Carlsson är det troligen en ensam varghanne som är på vandring och Nils Carlsson uppmanar nu till ökad mänsklig närvaro bland för djurägare.

– Dessutom är det inte fel att sätta upp tomma plastpåsar på stängslet som kan vaja i vinden. Det har visat sig kunna skrämma iväg vargar som blir osäkra av att de inte förstår vad det är, säger han till Ridsport.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Hedin: ”Skönt att det blir åtal”

Åtalet mot Karl Hedin bygger på en lång rad indicier. Det är främst avlyssnade telefonsamtal som åklagare Lars Magnusson menar bevisar att Karl Hedin inte varit främmande för att skjuta varg, och att han jagade varg illegalt den 26 oktober 2018. "Skönt", säger Karl Hedin om åtalet.

Senaste vargnytt: Stora problem med varg på flera håll i landet

Vargen fortsätter skapa stora problem och merarbete för djurägare runt om i landet. I södra landsändan pågår skyddsjakt i tre län på fårdräpande vargar, och i Gävleborg strider ortsbor i Lingbo för att få skyddsjakt på närgångna vargar som bland annat dödat får och lamadjur.

Rektor Eva-Lena sköt stortjur

Eva-Lena Årmyr och hennes älgjakt har blivit en snackis bland eleverna på skolan där hon är rektor. Under älgjakten fällde Eva-Lena en riktigt fin älgtjur.
ANNONS ▼