Varg attackerade hästföl

Skåne (JJ) I fredags gick Länsstyrelsen i Skåne ut med ett pressmeddelande om att varg observerats i länet. Nu framkommer det att vargen också jagat hästar i byn Källna.

Det är tidningen Ridsport som rapporterar att ett föl och ett sto angripits av en ensam varg i byn Källna.

Ägarna till hästarna som bedriver uppfödning av Shire och Clydesdale vaknade på fredagsmorgonen av att hästar galopperade i hagen. Från fönstret kunde de se hur en ensam varg sprang efter en flock.

Efter en stund sprang vargen över till en angränsande hage där ett sto och ett föl gick. Hästarna lyckades på eget sätt freda sig från den angripande vargen och när mannen i hushållet sprang ut och slog igen dörren efter sig skrämdes vargen på flykt.

Enligt Länsstyrelsens rovsjursansvarige Nils Carlsson är det troligen en ensam varghanne som är på vandring och Nils Carlsson uppmanar nu till ökad mänsklig närvaro bland för djurägare.

– Dessutom är det inte fel att sätta upp tomma plastpåsar på stängslet som kan vaja i vinden. Det har visat sig kunna skrämma iväg vargar som blir osäkra av att de inte förstår vad det är, säger han till Ridsport.

AKTUELLT

Nu ska Sveriges bästa harhund koras

Vrigstad (JJ) Nu är det snart dags för årets stora Stövarmästerskap, Stövar-SM för harhundar. Imorgon invigs arrangemanget i Vrigstad och Jaktjournalen finns naturligtvis på plats.

Bra jaktår för tjäder och vildsvin i Dalarna

Dalarna (JJ) Det är goda tider för skogsfågeljägarna och vildsvinsjägarna i Dalarna. Under senaste jaktåret sköts nästan dubbelt så många tjädrar som året innan – och antalet fällda vildsvin fortsätter öka.

Skadades när hjort attackerade

Linköping (JJ) Eftersöket på en skadad hjort blev dramatiskt när eftersöksjägaren plötsligt blev attackerad och landade så illa att räddningstjänst och ambulans fick inkallas. Olyckan inträffade utanför Sturefors i Linköpings kommun.

Debatt: Riksjaktvårdskonsulent rasar över älgrapport

Kungsbacka (JJ) Skogsstyrelsens föreslår en kraftig sänkning av älgstammen. I diskussioner kring hur mycket älgstammen skulle sänkas nämns en halvering. En hållning och målsättning som givetvis är helt oacceptabel för Svenska Jägareförbundet, landets jägare och högst sannolikt även för den breda allmänheten, skriver riksjaktvårdskonsulent Daniel Ligné i ett debattinlägg.

Skogsstyrelsen vill halvera älgstammen

Kungsbacka (JJ) I en ny rapport föreslår Skogsstyrelsen att man ska halvera älgstammen för att öka tillväxten i skogen. Dessutom föreslår myndigheten att man ska gå från älgförvaltningsområden till klövviltförvaltningsområden.

Annonser