Varför minskar älgstammen?

Uppsala (JJ) Under de senaste sex åren har älgavskjutningen i Uppsala län halverats. Varför avskjutningen minskat så dramatiskt kan ingen på länsstyrelsen ge besked om. Naturvårdsverket har framfört skarp kritik och menar att det beror på länsstyrelsens bristade kunskaper om älg.

På länsstyrelsen uppger jakthandläggaren Björn Ek att man inte har någon plan för älgstammen, men att man inte är den enda länsstyrelsen som befinner sig i den situationen. Länsstyrelsen ska analysera vad den minskande avskjutningen kan bero på, och sedan arbeta fram en plan för länets älgstam. På länsstyrelsen tror man inte att den minskade avskjutningen endast beror på en minskande älgstam.

AKTUELLT

Naturbevakare ångrar förhastat tjuvjaktsinlägg

När Rovdjursföreningen meddelade att varghanen i Juvbergsreviret sannolikt var tjuvjagad blev det hård tongång i facebooktråden. Naturbevakare Mats Hallin tyckte att "myndigheterna borde sluta dalta med dessa kriminella personer". Problemet är att vargen dog en naturlig död.

Debatt: Hur skulle det bli om alla tar lagen i egna händer?

Lagbrott ska utredas av polis och åklagare, inte av någon slags lynchmobb i media. Men det är extra allvarligt att man misskrediterar polis och åklagarväsendet, eller smutskastar tipsare, anser debattören i sin replik på tidigare debattartikel.

Nya jaktprov på gång i Vorstehklubben

Stenkullen (JJ) De senaste dagarna har det diskuterats flitigt i fågelhundsgrupper på sociala medier. Orsaken är att Vorstehklubben just nu ska ta fram förslag på nya jaktprov med inspiration från Tyskland.

Märkt varg hittad död i norra Värmland

Värmland (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar har en av vargarna som förra vintern märktes i det så kallade Grenseviltsprojektet hittats död. Uppgifter gör gällande att polisen misstänker illegal jakt.

Annonser