Varför dröjde ni med beslut om skyddsjakt på Edsbyvargen? Länsstyrelsen svarar

Den närgångna vargens attack på en sällskapshund fällde avgörandet för länsstyrelsen. Nu ska vargen avlivas.

– Den har uppvisat ett väldigt oskyggt beteende och angripit en hund i koppel. Det är ytterst olämpligt, säger Joel Isensköld, chef på avdelningen natur och vilt på länsstyrelsen i Gävleborg.

Jaktjournalen berättade tidigare på torsdagen om den australiska terrier som blev biten av vargen inne i villaområdet Lillbo sent på onsdagskvällen.

Rapporterna om den oskygga vargen har duggat tätt de senaste veckorna. Den har skapat oro i djurbesättningar i området och folk har lagt ut filmer på Internet som visar hur de nätt och jämt kan skrämma i väg vargen.

Varför dröjde beslutet?

Vargar som närmar sig andra levande varelser gör väl det för att hitta mat. Var inte attacken på hunden en självklar utveckling – varför dröjde ni med beslut om skyddsjakt?
– Kriterierna för skyddsjakt var inte uppfyllda tidigare. Det fanns inga faktiska händelser som vi kunde bevilja skyddsjakt på, svarar Joel Isensköld.

Länsstyrelsens personal och jägare som länsstyrelsen väljer ut kommer att utföra avlivningen. Området för jakten är begränsat till den södra sidan om älven, från Edsbyn och bort mot Voxna. Polisen har utfärdat tillstånd att avlossa skott inom tätbebyggt område.

Vad har ni fått för reaktioner från allmänheten?
– Väldigt positiva från människor i Edsbyn, säger Joel Isensköld.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Björn som skadsköts i Värmland inte påträffad

Den björn som skadsköts under björnjakten i Värmland har fortfarande inte påträffats. –Jägare släppte släppte hundar på en björn, men den hade då alla fyra hörntänder i behåll, säger Per Larsson på länsstyrelsen.

Sista chansen idag att anmäla sig till Jaga med JJ

Nu är det sista chansen att anmäla sig till utlottningen i Jaga med JJ. Fram till klockan 23 ikväll, den 18 september har du chansen att bli med på gåsjakt i Skåne, drevjakt på rådjur och dovhjort i Trollhättan eller vildsvinsjakt i Göteborg.
ANNONS ▼