Värderar att förlänga skyddsjakt på lodjur

Borås (JJ) Den 31 mars gick skyddsjakt ut för de två lodjuren som dödat får på två områden utanför Borås. Men angreppen fortsätter och nu tittar Länsstyrelsen på möjligheten att förlänga skyddsjakten.

Under höst och vinter har ett stort antal får dödats i Hyssna- och Bredaredstrakten. I båda områdena har också viltövervakningskameror dokumenterat förövarna.

– Det rör sig om två stora hannar. Det är i alla fall vad vi tror när vi tittar på bilderna på dem, säger Nelly Grönberg, rovdjurshandläggare på Länsstyrelsen i Västra Götalands län.

Trots relativt goda snöförhållanden lyckades inte skyddsjägarna fälla något av lodjuren under den ordinarie skyddsjaktstiden. Skyddsjägare jaktjournalen var i kontakt med vittnade om besvärlig terräng där lodjuren kunde lura jakthundarna genom att välja brantast möjlig flyktväg.

Natten mellan den 4 och 5 april dödades två får i Äspered i Borås kommun och nu stundar betessäsongen för fårägare i området. Därför kan skyddsjakten komma att förlängas.

– Vi tittar på det. Det är egentligen inte så svårt eftersom vi redan har skadebilden dokumenterad. Men vi behöver diskutera och fundera på vad det var som gjorde att den tidigare skyddsjakten inte lyckades, säger Nelly Grönberg.

I Boråsområdet har i år fem lodjursföryngringar konstaterats under inventering. I hela länet har 14 föryngringar dokumenterats.

 

AKTUELLT

Nu ska Sveriges bästa harhund koras

Vrigstad (JJ) Nu är det snart dags för årets stora Stövarmästerskap, Stövar-SM för harhundar. Imorgon invigs arrangemanget i Vrigstad och Jaktjournalen finns naturligtvis på plats.

Bra jaktår för tjäder och vildsvin i Dalarna

Dalarna (JJ) Det är goda tider för skogsfågeljägarna och vildsvinsjägarna i Dalarna. Under senaste jaktåret sköts nästan dubbelt så många tjädrar som året innan – och antalet fällda vildsvin fortsätter öka.

Skadades när hjort attackerade

Linköping (JJ) Eftersöket på en skadad hjort blev dramatiskt när eftersöksjägaren plötsligt blev attackerad och landade så illa att räddningstjänst och ambulans fick inkallas. Olyckan inträffade utanför Sturefors i Linköpings kommun.

Debatt: Riksjaktvårdskonsulent rasar över älgrapport

Kungsbacka (JJ) Skogsstyrelsens föreslår en kraftig sänkning av älgstammen. I diskussioner kring hur mycket älgstammen skulle sänkas nämns en halvering. En hållning och målsättning som givetvis är helt oacceptabel för Svenska Jägareförbundet, landets jägare och högst sannolikt även för den breda allmänheten, skriver riksjaktvårdskonsulent Daniel Ligné i ett debattinlägg.

Skogsstyrelsen vill halvera älgstammen

Kungsbacka (JJ) I en ny rapport föreslår Skogsstyrelsen att man ska halvera älgstammen för att öka tillväxten i skogen. Dessutom föreslår myndigheten att man ska gå från älgförvaltningsområden till klövviltförvaltningsområden.

Annonser