Varannan älg har hjärnhinnemask

Karlstad (JJ) Älgens hjärnhinnemask är nu spridd över hela landet. Det visar en studie från SLU, Sveriges lantbruksuniversitet. Och i Mellansverige är lite drygt varannan älg drabbad av parasiten.

56 procent av älgarna i Mellansverige är drabbade av hjärnhinnemask. (Foto: iStock)

Det har tidigare inte varit känt hur utbredd hjärnhinnemasken är eller vilken inverkan den har på älgstammen, men studien som Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, presenterat i höst visar att masken nu är spridd över hela landet. Det har även visat sig att i Mellansverige är den vanligast – här är 56 procent av älgarna drabbade.

Den stora spridningen förvånar Gunnar Glöersen på Svenska Jägareförbundet i Värmland, men han tycker också att resultatet på sätt och vis är lugnande.

– Det säger väl egentligen att det inte är speciellt farligt. Det är ingenting som kommer att reglera älgstammen på något sätt, utan den stora spridningen är ju ett tecken på att det inte är farligt, säger han.

I fem år har forskargruppen med hjälp av jägare samlat in och analyserat bland annat spillning, ryggrad och lungor från 1.137 älgar. Resultatet visar att hjärnhinnemasken framförallt förekommer hos kalvar och gamla älgar.

Hjärnhinnemasken orsakar inflammationer och skador i nervsystemet hos älgen vilket leder till rörelsestörningar och förlamning, och i värsta fall kan älgen dö.

– Men det här är ju inga arter som kan sprida sig till människor utan de är ju väldigt specifika just för de värddjur som de är anpassade till, i det här fallet klövdjur, så det är inga problem att äta älg., säger Glöersen.

Enligt forskarna kan vi förvänta oss att allt fler älgar kommer att smittas framöver i takt med klimatförändringarna. När temperaturen stiger och nederbördsmängden ökar blir det bättre levnadsförhållanden för de snäckor och sniglar som bär på smittan och som älgen får i sig när den betar.

Forskargruppen föreslår därför att stickprov tas kontinuerligt för att följa utvecklingen och påverkan på älgstammen, rapporterar SVT Nyheter/Värmland.

AKTUELLT

Ulkeröd – En undangömd bohuslänsk pärla

Hedekas (JJ) Med utsikt mot Kynnefjäll och omgiven av betesmarker och böljande kullar ligger Ulkeröds Gård. En fantastisk pärla där familjen Lyrdal inte sparat på krutet. För den jakt- och skytteintresserade som uppskattar expertis på alla plan är detta rätt ställe att spendera en helg.

Vi är Jaktjournalen: Tommy jagar helst rovdjur

Kungsbacka (JJ) Jaktjournalen hade inte varit något utan alla våra duktiga medarbetare. Men vilka är de och vad jagar de helst när de inte skriver och fotar för vår räkning? Nu i juli tar vi tempen på personerna bakom kulisserna. I dag är det vår utrustningsredaktör Tommy Östlunds tur.

Annonser