”Var utsläppt av människa” – vargskytt vill rentvås

Den norrman som 2015 sköt en varg med östliga gener vill ha resning i målet. Han hävdar att vargen måste ha varit utplanterad av människa, troligtvis från en svensk djurpark.

Vargen uppförde sig som en hund som varit på rymmen i skogen, hävdar mannen som sköt den. Foto: Norska polisen

Norska TV2 berättar om fallet. En så kallat viktig varg, med gener från Finland-Ryssland, konstaterades 2015 i Härjedalen och sedan i norra Dalarna.

Därefter vek den av in i Norge, där den dök upp på en gårdsplan i Trysil. 46-åringen som äger gården har sagt att han fruktade att vargen skulle attackera hans hund.

– Den gick först undan, men istället för att fly kom den tillbaka till gården. Uppförandet påminde om en hund som varit på rymmen i skogen, förklarade mannen i rätten, skriver norska TV2

Han dömdes till fem månaders fängelse och har avtjänat sitt straff. Men nu vill han ha resning i målet.

”Fettlager på 1,5 centimeter”

Han anser att vargen måste ha varit utplanterad av människa. Mannens advokat, Morten Kjensli, ifrågasätter i resningsansökningen att vargen vandrat hela vägen från Karelen, som DNA visar att den härstammar från.

Den dömde vargskytten och hans advokat pekar också på de fyra vargar som en svensk djurpark importerade från Ryssland för ett par år sedan. De skulle föda fram vargvalpar som skulle planteras ut hos vilda vargar.

Advokat Kjensli säger till TV2 att en varg uppfödd i fångenskap inte är en del av den norska naturen. Därför ska det inte ha varit brottsligt att skjuta den.

– Den hade ett fettlager på 1,5 centimeter, något som är oförenligt med en vandrande varg. Det samma gäller dess uppförande. Nya bevis om ett svenskt utsättningsprogram för att stärka den inavlade vargstammen är också en grund till att kravet på resning, säger Morten Kjensli till norska TV2.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Skjutbiograf byggs i Örebro

Nu ska en kombinerad skjutbiograf och jaktbutik byggas i Örebro. Det är Lanna Lodge, strax utanför staden som expanderar sina verksamheter. Första spadtaget tas nästa vecka.
ANNONS ▼