”Var utsläppt av människa” – vargskytt vill rentvås

Den norrman som 2015 sköt en varg med östliga gener vill ha resning i målet. Han hävdar att vargen måste ha varit utplanterad av människa, troligtvis från en svensk djurpark.

Vargen uppförde sig som en hund som varit på rymmen i skogen, hävdar mannen som sköt den. Foto: Norska polisen

Norska TV2 berättar om fallet. En så kallat viktig varg, med gener från Finland-Ryssland, konstaterades 2015 i Härjedalen och sedan i norra Dalarna.

Därefter vek den av in i Norge, där den dök upp på en gårdsplan i Trysil. 46-åringen som äger gården har sagt att han fruktade att vargen skulle attackera hans hund.

– Den gick först undan, men istället för att fly kom den tillbaka till gården. Uppförandet påminde om en hund som varit på rymmen i skogen, förklarade mannen i rätten, skriver norska TV2

Han dömdes till fem månaders fängelse och har avtjänat sitt straff. Men nu vill han ha resning i målet.

”Fettlager på 1,5 centimeter”

Han anser att vargen måste ha varit utplanterad av människa. Mannens advokat, Morten Kjensli, ifrågasätter i resningsansökningen att vargen vandrat hela vägen från Karelen, som DNA visar att den härstammar från.

Den dömde vargskytten och hans advokat pekar också på de fyra vargar som en svensk djurpark importerade från Ryssland för ett par år sedan. De skulle föda fram vargvalpar som skulle planteras ut hos vilda vargar.

Advokat Kjensli säger till TV2 att en varg uppfödd i fångenskap inte är en del av den norska naturen. Därför ska det inte ha varit brottsligt att skjuta den.

– Den hade ett fettlager på 1,5 centimeter, något som är oförenligt med en vandrande varg. Det samma gäller dess uppförande. Nya bevis om ett svenskt utsättningsprogram för att stärka den inavlade vargstammen är också en grund till att kravet på resning, säger Morten Kjensli till norska TV2.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Försäkringsbolagen tjänar idag mer på djurägarna

De senaste tio åren har kostnaderna för hundägarnas försäkringspremier ökat markant. Försäkringsbolagen skyller på veterinärerna men oavsett ökade veterinärkostnader är försäkringsbolagens marginal densamma – eller till och med större.

Flydde från björn i vild panik

Midsommarfirandets inledande friskvårdsprojekt slutade i dödsångest. Stina Sundström och sju mindre barn sprang på en björn utför Enviken och flydde för livet.

Vinn tre dagars jakt i Ströms Vattudal

Drömmer du om att få uppleva älgjakt när den är som bäst. Tveka då inte att anmäla dig till Jaktjournalens Vinnarjakt i Ströms Vattudal, Jämtland, i slutet av september. Vi lottar ut fem platser till våra prenumeranter.

Finska rakrepetern Lynx testas

Finska studsaren Lynx TD15 är en rakrepeter med en enkel men ytterst smart konstruktion. Pipan, fram- och bakstock har separata fästen i ett fräst och slipat aluminiumblock. Att lossa kolven med pipan fast i lådan gör att träffläget förblir orubbat.

I hårkorset: Var är jägarna i vapendebatten?

Vi jägare och sportskyttar utgör inte hotet, men drabbas ändå fatalt. Varför skriker vi inte högre när vår vardag raseras bit för bit. Ett nytt vapendirektiv ska tillämpas i Sverige och under några år har frågan utretts och stötts och blötts. Än så länge finns ingen kvitto på utfallet men om polisen hade fått bestämma
ANNONS ▼

Annonser