Var tredje björn skadskjuts

ORSA(JJ). Var tredje björn skadskjuts, detta visar forskningsresultat som presenterats under årets björnsymposium i Grönklitt utanför Orsa. - Först och främst beror det på att björnen är väldigt liten jämfört med en älg. Så det är svårare att få en bra träff. Därför ser vi också, när vi analyserar data, att det är mera träffar i perifiera organ som fötter och nacke och så vidare, säger Sigbjörn Stokke, från Norskt Institut för Naturforskning, till Sveriges Radio P4 Dalarna.

Stokke menar att det finns flera faktorer som förklarar skadsjutningarna; bland annat att björnen är liten och att det ofta handlar om en stressad situation för jägaren.

Stig-Åke Svensson, miljövårdsdirektör vid länsstyrelsen i Dalarna, menar att fler jägare nu vet om svårigheten att skjuta på björn. Men han pekar på att kunskapen kan spridas till ännu fler.
Det här rapporterar Sveriges Radio P4 Dalarna.

AKTUELLT

Exceptionellt stora älgbetesskador i norr

Norrland (JJ) Myndigheten Skogsstyrelsen meddelar att statistiken från årets nu färdiga betesinventering är sammanställd. Resultatet visar områden Norrland med betesskador på tall, större än någonsin uppmätta.

Ny webb och app från Easyhunt

Kungsbacka (JJ) Easyhunt lanserar i dag, fredag, en ny webb och app som ersätter de gamla. Bland annat utlovas supersnabb karta med fastighetsgränser.

Annonser