Var skottet mot Tierpvargen grovt jaktbrott – nu ska avlivningen utredas

Åklagare Håkan Roswall har inlett en förundersökning om grovt jaktbrott mot den polis som beslutade att Tierpvargen skulle avlivas.

Var det rätt av polisen att besluta om avlivning. Det ska en åklagare ta reda på. Foto: Privat

– Det är väldigt ovanligt, jag har jobbat i tio år och har aldrig varit med om att polisen skjuter en varg, säger Håkan Roswall till P4 Uppland.

Vargen som både filmades och fotograferades när den rörde sig i villaträdgårdar i Tierp sköts av polis med stöd av paragraf nio i jaktlagen. Nu vill åklagaren ta reda på om vargen utgjorde en fara för människor.

Enligt P4 Uppland ska förhöras hållas med totalt 16 personer som befunnit sig i området där vargen avlivades.

Jaktlagen

9 § Om ett vilt djur orsakar avsevärd skada eller om det kan antas vara farligt för människors säkerhet, får Polismyndigheten låta avliva djuret, om det inte finns någon annan tillfredsställande lösning.

 

 

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Ubsola Ansgar – bra nedärvare byggd för jakt

Jakt med tax är en jaktform Maria Nordström, Götene aldrig tröttnar på. Hennes duktiga strävhårshane Usbola Ansgar var startskottet på en fantastisk tävlingskarriär och uppfödning som har resulterat i många fantastiska jaktupplevelser.

DEBATT: ”Länsstyrelsens jaktförbud kommer knäcka rapphönan”

Länsstyrelsen i Hallands läns yttrande över preliminära förslag till jakttidsändringar innehåller ett flertal slutsatser baserade på egna agendor och tyckande av föredragande tjänsteman. Att införa jaktförbud på rapphöna är det mest allvarliga, skriver tidigare ordförande i Jägareförbundet Halland, Boo Å Wallén.
ANNONS ▼