Var är demonstranterna?

Naturvårdsverket ska undersöka om möjligheter till utökad skyddsjakt på varg. Foto: Istock

Jag växte upp i Hallsberg i södra Närke. Det innebar att som ung hade vi nära till Askersund, den lilla vackra staden vid Vätterns norra spets. På den tiden hade kompisen Peter en gammal Petterssonbåt i Askersunds småbåtshamn. Innan vi uppnått körkortsålder åkte vi moped till båten för att under varma sommarkvällar stilla glida fram bland öar, kobbar och skär i Vätterns norra skärgård.

Vi badade och njöt av tillvaron. På kvällarna brukade vi lägga nät som vittjades på morgonen. Det hände även att vi drack någon pilsner som vi sköljde ner fisken vi fångat med.

När det efterlängtade körkortet väl var avklarat ökade en gammal Volvo PV den nåbara delen av världen och i takt med ett ökat matlagningsintresse företogs då och då även resor till ett fiskeläge vid Vätterns västra kant. Där bjöds bland annat nyrökt sik eller röding som dragits upp ur Vätterns djupa vatten.

Att få fylla en form med urbenat sikkött, slå över béchamelsås och täcka det hela med ost och sedan in i ugnen, var fantastiskt. Med kokt potatis, sallad och ett gott öl smakade det ljuvligt. Men! Detta är numera strängeligen förbjudet!

Var är Romson?

Ja, alltså inte att äta sik eller potatis. Det är fortfarande tillåtet så vitt jag vet. Men numera är det förbjudet att saluföra sik som fångats i Vättern då den anses för giftig. Så här skriver Länsstyrelsen i Örebro i ett pressmeddelande från januari i år.

”Den som fångar och säljer sik från Vättern måste kunna visa att just den fisk som är till försäljning inte innehåller för höga halter av dioxin.”

Eftersom det är omöjligt för fiskaren att visa att just den eller den fisken inte överskrider gränsvärdena så går det inte längre att saluföra sik från Vättern. Men vad i h-e, tänker säkert vän av ordning. Är siken från en av Sveriges finaste sjöar så förgiftade av dioxin att det är förbjudet att sälja den! Är detta möjligt!? Men varför är det så tyst? Var är miljödemonstranterna? Var är de fräna debatterna i riksdagen? Var är miljödebattörerna? Var är Hanne Kjöller på DN, Annika Digréus på Ekot, Henrik Ekman på SVT? Vetenskapens värld? Var är radions Klotet, Naturmorgon?

Och var är Åsa Romson, vår miljöpartistiska vice statsminister? Va? Vad säger ni!? Målar hon båten?

Varg och sik

Jaha ja. Men allt är dock inte insvept i glömskans dunkel runt Vättern. För precis vid fiskeläget som inte längre får sälja sin sik, finns något som våra miljökämpar värnar om. Vargen! Det är de två finsk/ryska vargar som för några år sedan förirrade sig över gränsen till Sverige och som Naturvårdsverket snabbt sövde och sedan körde ner till Tiveden i sydvästra Närke.

Vargarnas revir går i dag fram till Vätterns strand där fiskeläget ligger som inte längre får saluföra siken. Meningen är att dessa utplanterade ryssvargar ska förbättra genetiken hos avkomman till de två ryssvargar som dök upp i Värmland i början av 80-talet.

Enligt den av vargvärnarna omhuldade myten kom de två travande från Finland som ett vackert kärlekspar och valde att slå sig ner i norra Värmland. I verkligheten dök hannen upp 1979 medan tiken inte började trampa värmländsk mark förrän tre år senare. Hur de kom till Värmland är höljt i dunkel. Men, tänker kanske vän av ordning. Varför pågår inga diskussioner eller försök med att ”rena” våra största sjöar (saluförbudet gäller sedan tidigare även sik från Vänern) från gifter?

Det blir än mer märkligt när man årligen vräker ut miljoner och åter miljoner på vargen, en av jordens mest livskraftiga rovdjursarter.

Haltande logik

Hur kan det komma sig att hundratals människor får sin dagliga utkomst genom att ”bevara” en djurart som är så långt från utrotning man kan komma och som är i det närmaste betydelselös i det ekologiska systemet i Sverige? Detta samtidigt som ingen gör något åt att siken från Vättern är farlig att förtära.

Nog borde väl i alla fall Naturskyddsföreningen ha reagerat inför den haltande logiken. Jag sökte på ”dioxinfisk Vättern” på föreningens sida, men där fanns bara länkar till olika länsstyrelsers pressmeddelanden och artiklar från lokaltidningar runt Vättern. Några juridiska strider liknande den som drar i gång vid varje beslut om licens- eller skyddsjakt på varg har jag inte heller hört talas om.

Så var är demonstranterna? Var är den miljöpartistiska politiker från Katrineholm som var beredd att kasta sig framför bösspiporna och med sin kropp skydda vargarna vid licensjakten för några år sedan?

Jag vet inte. Kanske Romson som målar båten kan ge svar när väl flytetyget till hösten ska tas upp för säsongen.

AKTUELLT

Därför sitter Hedin häktad för illegal vargjakt

Västmanland (JJ) Nu offentliggörs uppgifter kring varför industriledaren och vargdebattören Karl Hedin sitter häktad misstänkt för illegal vargjakt. – Skämtsam jargong och missuppfattning, sammanfattar Hedins advokat, Sven Severin.

Nu ska Sveriges bästa harhund koras

Vrigstad (JJ) Nu är det snart dags för årets stora Stövarmästerskap, Stövar-SM för harhundar. Imorgon invigs arrangemanget i Vrigstad och Jaktjournalen finns naturligtvis på plats.

Annonser