Vapstens sameby vill skjuta varg

Lycksele (JJ) Vapstens sameby i Västerbotten har ansökt om skyddsjakt på en varg. – Det verkar sannolikt att det är en varg, säger Michael Schneider, rovdjursansvarig vid länsstyrelsen.

Spår efter den misstänkta vargen observerades i trakterna av Skarda i Lycksele kommun för cirka en vecka sedan. Länsstyrelsens naturbevakare har varit på plats i Skarda tre gånger. Men spåren har hittills inte kunna ge några entydiga besked.
– Vi har spårat ett stort hunddjur, men än så länge kan vi med säkerhet inte säga att det rör sig om en varg. Även om det verkar sannolikt att det är så. Enligt Michael Schneider har Vapstens sameby lämnat in en ansökan om skyddsjakt på vargen till Naturvårdsverket.
– Så vitt jag vet har samerna inte hittat några rivna renar, men man konstaterar oro i renflocken som sprids över stora områden, Skriver Västerbottens- Kuriren.

AKTUELLT

Gråhunden Zero räddad ur isvak efter en halvtimme

Det var nära att livet tog slut för gråhunden Zero på lördagen. Han gick genom isen och kämpade en halvtimme i vaken innan brandkåren lyckades rädda honom. – Chocken har inte lagt sig riktigt, säger husse Alexander Ekstam.

Krönika: Sveriges mest otacksamma uppdrag!

En eftersöksjägare vågade inte förkorta lidandet på varg häromdagen, en annan fick inte skottlossningstillstånd eftersom vildsvinet körts på i detaljplanerat område. För några år sedan omkom en eftersöksjägare under ett pågående eftersök. Otaliga är vittnesmålen som beskriver en vardag där medtrafikanter visar noll hänsyn och jaktmotståndare kallar eftersöksjägare kallblodiga mördare.

Annonser