Vapstens sameby vill skjuta varg

Lycksele (JJ) Vapstens sameby i Västerbotten har ansökt om skyddsjakt på en varg. – Det verkar sannolikt att det är en varg, säger Michael Schneider, rovdjursansvarig vid länsstyrelsen.

Spår efter den misstänkta vargen observerades i trakterna av Skarda i Lycksele kommun för cirka en vecka sedan. Länsstyrelsens naturbevakare har varit på plats i Skarda tre gånger. Men spåren har hittills inte kunna ge några entydiga besked.
– Vi har spårat ett stort hunddjur, men än så länge kan vi med säkerhet inte säga att det rör sig om en varg. Även om det verkar sannolikt att det är så. Enligt Michael Schneider har Vapstens sameby lämnat in en ansökan om skyddsjakt på vargen till Naturvårdsverket.
– Så vitt jag vet har samerna inte hittat några rivna renar, men man konstaterar oro i renflocken som sprids över stora områden, Skriver Västerbottens- Kuriren.

AKTUELLT

Bokmärk hemsidan – JJ-appen försvinner

Kungsbacka (JJ) Från och med den 18 augusti är det www.jaktjournalen.se som gäller. Då släcker vi nämligen ner vår nyhetsapp. På vår hemsida kommer nyheter, filminslag och radiointervjuer till sin rätt på ett betydligt bättre sätt. Se till att bokmärka sajten och skapa en ikon på hemskärmen på din mobil.

Klarar sig kalven i vinter? Hur många älgar dör?

Fagersta (JJ) – Vi har inte upplevt sådant här väder tidigare. Det går inte att förutse hur många vilda djur som kommer att dö till följd av värmen och torkan. Det säger Jägareförbundets forskningsansvarige, Fredrik Widemo.

Älgjaktsvinnarna klara

Kungsbacka (JJ) Varje höst lottar Jaktjournalen ut fem platser till tidningens älgjakt i Ströms Vattudal. Som vanligt är intresset mycket stort. Och de lyckliga vinnarna är…

Annonser