Vapengömma hittad i Borlänge polishus

Borlänge (JJ) När polisen i Borlänge gjorde en kontroll av sina utrymmen upptäcktes ett vapenlager i ett låst skåp. I skåpet fanns en kulsprutepistol, hagelvapen, pistoler och delar till militära vapen. Dessutom fanns även hemliga handlingar mitt bland vapnen. – Cheferna har inte har koll på vad man har för vapen i huset, säger en polisman till tidningen Dala Demokraten.

Varken vapen eller handlingar finns dokumenterade eller protokollförda och stationsbefälet i Borlänge blev minst sagt förvånad när de upptäckte det mindre vapenlagret. Enligt lagen är det vapenbrott eller tjänstefel när det ligger oregistrerade skjutklara vapen inne på en polisstation.

Polischefen i Borlänge medger att de hittat vapen i ett låst skåp, vapen som för honom är okända men vid samtal med äldre kollegor ska vapnen vara så kallade referensvapen.

– Det är vapen som vi samlat på oss över tid för att kunna använda i två syften, dels utbildning och dels när vittnen ska försöka känna igen vilken typ av vapen som använts vid exempelvis mord- eller rån, säger Borlängepolisens chef Rune Lindbom.

– När det gäller de hemliga handlingarna, så kan jag inte svara på det. Men det som pågår just nu är en internrevision. Det kan finnas oregistrerade vapen i det där skåpet, det vet vi inte.

Men alla vapen ska skickas till tekniska enheten i Falun, där det ska göras en samordning av alla referensvapen. För två lika vapen ska vi inte ha, tillägger Lindbom.

Polismannen Dala Demokraten talat med tycker det är konstigt att det skulle vara frågan om referensvapen.
– I så fall skulle de naturligtvis vara pluggade och inte skjutklara. Referensvapen är ju vapen som man bara ska visa upp.

AKTUELLT

Ingrid 79 år fällde 20-taggare

Strömsund (JJ) Att åldern inte har någon betydelse är Ingrid Ludwig, 79 år, ett levande bevis på. I går fällde hon en riktig drömtjur på 20-taggar i Lillvikens Jaktlag, i norra Jämtland.

Det är den vikbara Tikkan polisen vill stoppa

Umeå (JJ) Andra vapen kan enkelt plockas isär och blir då kortare än Tikka T3 TAC A1. Men det är bössan med den vikbara kolven polisen vill stoppa. Nu ska saken upp i Kammarrätten och hittills har tvisten om Tobias Lindgrens licens kostat honom 74 000 kronor.

Vad är det för skogsfågel egentligen?

Norrbotten (JJ) Kusinerna Jonte Salomonsson och Joel Salomonsson från Gråträsk och Piteå i Norrbotten är ivriga skogsfågeljägare. I går fällde dock en skogsfågel de aldrig tidigare stött på. Inte ens fågelforskaren Martin Green kan med säkerhet säga vad det rör sig om.

Annonser