Våmhusjägare överklagar nej till skyddsjakt på varg

Staffan Lindblad, ordförande i Våmhus Viltvårdsområde låter sig inte nedslås av naturvårdsverkets nej till skyddsjakt på två vargar. – Vi överklagar, jag är övertygad om att vi kommer att få skyddsjakt, säger han.

Våmhus viltvårdsområde hade hos Naturvårdsverket hemställt om skyddsjakt på två vargar. Naturvårdsverket avslog ansökan i beslut den 7 november.
Fem till tio vargar uppehåller sig på viltvårdsområdets marker och under hösten har två jakthundar dödats och åtta älgar. Dessutom har fortsatt jakt med löshund omöjliggjorts i området.
Naturvårdsverket bedömer, liksom länsstyrelsen, att skadornas omfattning inte är att betrakta som allvarlig, i den mening som avses i 27 paragrafen jaktförordningen, även om angreppen är mycket olyckliga för den enskilde. Vidare går det inte att peka ut en specifik skadegörande individ.
Viltvårdsområdet kommer att kräva en flyginventering av älg i området sedan älgstammen minskat kraftigt. Licensutnyttjandet ligger idag på cirka 60 procent.
Styrelsen överväger nu att föreslå medlemmarna att avbryta årets älgjakt.

AKTUELLT

Vill stoppa lodjursjakten

Kalmar/Jönköping (JJ) Svenska Rovdjursföreningen emotsätter sig att fem lodjur får skjutas i licensjakt i vinter i Kalmar och Jönköpings län.

Får dödade av lodjur i Skåne

Skåne (JJ) Två får har konstaterats dödade av lodjur utanför skånska Örkelljunga. – Vi ser lodjur då och då, bland annat på åtelkamerorna, berättar en Jägare.

Laika skjuten – attackerade nötkreatur

Östergötland (JJ) En östsibirisk laika som smitit hemifrån sköts av en jägare när hunden rivit ner en ko i en hage. Händelsen inträffade för en dryg vecka sedan i södra Östergötland.

Naturbevakare ångrar förhastat tjuvjaktsinlägg

När Rovdjursföreningen meddelade att varghanen i Juvbergsreviret sannolikt var tjuvjagad blev det hård tongång i facebooktråden. Naturbevakare Mats Hallin tyckte att "myndigheterna borde sluta dalta med dessa kriminella personer". Problemet är att vargen dog en naturlig död.

Debatt: Hur skulle det bli om alla tar lagen i egna händer?

Lagbrott ska utredas av polis och åklagare, inte av någon slags lynchmobb i media. Men det är extra allvarligt att man misskrediterar polis och åklagarväsendet, eller smutskastar tipsare, anser debattören i sin replik på tidigare debattartikel.

Annonser