Valpar väntas i Sjundareviret

Nyligen avgjorde Högsta Förvaltningsdomstolen frågan om skyddsjakt på varg efter fårangrepp på Molstaberg. Någon skyddsjakt blir det inte och nu väntas valpar i reviret.

Flera vargtagna får på Molstabergs säteri mellan Södermanland och Stockholms län har lett till en utdragen dragkamp om skyddsjakt i området. Nyligen avgjordes frågan i Högsta Förvaltningsdomstolen som inte gav prövningstillstånd och därmed ligger länsstyrelsen avslag till skyddsjakten kvar.

Någon fåruppfödning finns inte kvar på gården sedan det senaste angreppet skedde i maj 2018 och då hade kostat gården 150 får.

Reviret väntar valpar

Nu meddelar rovdjursexperten på länsstyrelsen i Stockholm, Mikael Fransson, att mycket tyder på att valpar väntas i Sjundareviret.

– Med två individer som revirmarkerar och när tiken löper är parning nära förestående. Men om den lyckas är omöjligt att veta. Kanske får vi veta det först i höst när vi är ute och inventerar, säger han till Länstidningen Södertälje.

Kullbrodern till hanen i Sjundareviret avlivades nyligen i ett uppmärksammat fall i Tierp.

Dela artikeln via e-post

AKTUELLT

Rapport från Värmland inför Stövar-SM för rävhundar

I helgen avgörs Stövar-SM för rävhundar och ekipagen och arrangörsstaben samlas ikväll. Jaktjournalens webbradio fick en pratstund med tidningens utsände, Holger Nilsson, och ordföranden i Stövarklubben Värmland, Christer Andersson, om förutsättningarna.

Mustig och supergod älggryta

Att avnjuta en härlig älggryta efter en lyckad jaktdag kan vara det härligaste som finns. Vi jägare kan skatta oss lyckliga att ha det mest ekologiska och delikata köttet i frysen. Jaktjournalen kan dela med sig av ett riktigt härligt recept av älggryta som går hem hos både barn och vuxna. Ingredienser: 600 gram grytbitar

Blaser R8 Carbon Success – vi snackar extra allt!

Blaser har i sitt R8 system ett enormt utbud av kolvar, pipor och kalibrar. Man har under senare år lanserat nya modeller riktat mot kvinnliga jägare och skyttar. Dessa modeller, R8 Intuition-studsare och hagelbocken F 16 Intuition fungerar också väl för lite kortare manliga jägare. De senaste tillskotten i R8 familjen är en tumhålsstock i Carbonfiber och en pipa med inbyggd ljuddämpning. Den senare återkommer vi med en test så snart det går.

Bira – en sann norgehistoria

Vid injagning av skällande fågelhundar betonar många vikten av att de första fågeltagningarna blir rätt. Guri Malla´s Nob Bira vinnare av Skallkungtävlingen 2018 är ett exempel på motsatsen. Även om det går fel i början kan slutresultatet ändå bli perfekt.

Regeringen: Hundträning i vilthägn kan förbjudas

Regeringen flaggar för att det kan komma ett förbud mot jaktträning med hund på vilt i hägn. Men landsbygdsminister Jennie Nilssons politiskt sakkunnige, Janus Brandin, vill tona ned det hela. – Det är bara en notering regeringen gör, säger han till Jaktjournalen.

Annonser