Valpar väntas i Sjundareviret

Nyligen avgjorde Högsta Förvaltningsdomstolen frågan om skyddsjakt på varg efter fårangrepp på Molstaberg. Någon skyddsjakt blir det inte och nu väntas valpar i reviret.

Flera vargtagna får på Molstabergs säteri mellan Södermanland och Stockholms län har lett till en utdragen dragkamp om skyddsjakt i området. Nyligen avgjordes frågan i Högsta Förvaltningsdomstolen som inte gav prövningstillstånd och därmed ligger länsstyrelsen avslag till skyddsjakten kvar.

Någon fåruppfödning finns inte kvar på gården sedan det senaste angreppet skedde i maj 2018 och då hade kostat gården 150 får.

Reviret väntar valpar

Nu meddelar rovdjursexperten på länsstyrelsen i Stockholm, Mikael Fransson, att mycket tyder på att valpar väntas i Sjundareviret.

– Med två individer som revirmarkerar och när tiken löper är parning nära förestående. Men om den lyckas är omöjligt att veta. Kanske får vi veta det först i höst när vi är ute och inventerar, säger han till Länstidningen Södertälje.

Kullbrodern till hanen i Sjundareviret avlivades nyligen i ett uppmärksammat fall i Tierp.

Dela artikeln via e-post

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Sköt ko och tog ut foster

Jägaren ska ha skjutit på två kor. Den ena dog och den sprättade han upp och tog ut ett foster ur. Den andra kon skadesköts och fick avlivas.

Bröd i björnmage faktor vid utredning om jaktbrott

Med 300 björnbesiktningar under sin tid som naturbevakare har Hans Olov Hansson sett hur maginnehållet på fällda björnar skiftat med åren. – Nu för tiden är mycket vanligt med processad mat i magen. Men enligt miljöåklagare Åse Schoultz är brödet i magen på björnen "en faktor" vid utredning om jaktbrott.
ANNONS ▼

Annonser