Valpar väntas i Sjundareviret

Nyligen avgjorde Högsta Förvaltningsdomstolen frågan om skyddsjakt på varg efter fårangrepp på Molstaberg. Någon skyddsjakt blir det inte och nu väntas valpar i reviret.

Flera vargtagna får på Molstabergs säteri mellan Södermanland och Stockholms län har lett till en utdragen dragkamp om skyddsjakt i området. Nyligen avgjordes frågan i Högsta Förvaltningsdomstolen som inte gav prövningstillstånd och därmed ligger länsstyrelsen avslag till skyddsjakten kvar.

Någon fåruppfödning finns inte kvar på gården sedan det senaste angreppet skedde i maj 2018 och då hade kostat gården 150 får.

Reviret väntar valpar

Nu meddelar rovdjursexperten på länsstyrelsen i Stockholm, Mikael Fransson, att mycket tyder på att valpar väntas i Sjundareviret.

– Med två individer som revirmarkerar och när tiken löper är parning nära förestående. Men om den lyckas är omöjligt att veta. Kanske får vi veta det först i höst när vi är ute och inventerar, säger han till Länstidningen Södertälje.

Kullbrodern till hanen i Sjundareviret avlivades nyligen i ett uppmärksammat fall i Tierp.

Dela artikeln via e-post

AKTUELLT

Svårt vargbiten älg avlivad i Värmland

En älg som sargats svårt av vargar avlivades på onsdagen strax öster om Karlstad. – Den blödde väldigt och hade svåra bettskador, berättar Jägareförbundets ordförande i Värmland, Anders Olsson.

Inrikesministern svarar undflyende om skytteverksamheters framtid

Polisen arbetar med en ny policy som avser besiktning av skjutbanors tävlingsstationer. Blir riktlinjerna som de ser ut i dag verklighet kommer många skytteklubbars verksamhet försvåras. Inrikesminister Mikael Damberg svarar undflyende på Sten Berghedens skriftliga fråga om konsekvenserna av förslaget.

Kalle utbildar jägare i den ”skitigaste jakten”

– En del kursdeltagare inser att de aldrig kommer att jaga säl. Det här är nog den skitigaste jakt man kan tänka sig. Det säger förre jaktvårdskonsulenten Kalle Johansson, som driver säljaktsutbildningar inom nystartade förbundet "Allmogejägarna".

2019 års våtmarksstipendiat korad

Ett gediget arbete med våtmarker för att gynna fåglar som lever i denna biotop premieras varje år, genom Våtmarksstipendiet. I år landade stipendiet i Västergötland.

Annonser