Valpar väntas i Sjundareviret

Nyligen avgjorde Högsta Förvaltningsdomstolen frågan om skyddsjakt på varg efter fårangrepp på Molstaberg. Någon skyddsjakt blir det inte och nu väntas valpar i reviret.

Flera vargtagna får på Molstabergs säteri mellan Södermanland och Stockholms län har lett till en utdragen dragkamp om skyddsjakt i området. Nyligen avgjordes frågan i Högsta Förvaltningsdomstolen som inte gav prövningstillstånd och därmed ligger länsstyrelsen avslag till skyddsjakten kvar.

Någon fåruppfödning finns inte kvar på gården sedan det senaste angreppet skedde i maj 2018 och då hade kostat gården 150 får.

Reviret väntar valpar

Nu meddelar rovdjursexperten på länsstyrelsen i Stockholm, Mikael Fransson, att mycket tyder på att valpar väntas i Sjundareviret.

– Med två individer som revirmarkerar och när tiken löper är parning nära förestående. Men om den lyckas är omöjligt att veta. Kanske får vi veta det först i höst när vi är ute och inventerar, säger han till Länstidningen Södertälje.

Kullbrodern till hanen i Sjundareviret avlivades nyligen i ett uppmärksammat fall i Tierp.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Därför är foxhounden Einar en värdefull varghund

– När jag läste i Jaktjournalen att finnarna jagar varg med hund, brann det till i huvudet på mig: En sådan hund ville jag ha. Det berättar värmländske jägaren Petter som äger american foxhounden Einar som det fällts ett 20-tal vargar för och som just nu hjälper den norska fårnäringen mot varg.
ANNONS ▼

Annonser