Vägrades skottlossningstillstånd – "Omöjlig arbetssituation" | Jaktjournalen
Just nu:
Annons
2 år sedan eftersöksjägare
Osborn Stockelberg fick inte tillstånd på förhand att avliva ett vildsvin när han skulle genomföra eftersöket. Foto: Per Jonson/Privat
Vägrades skottlossningstillstånd - "Omöjlig arbetssituation"
Eftersöksjägarna vägrades skottlossningstillstånd när de i går fick uppdrag att söka upp ett påkört vildsvin längs Onsalavägen utanför Kungsbacka. - Det är ju omöjligt att genomföra eftersök på dessa premisser, säger Osborn Stockelberg, kontaktperson och eftersöksjägare i området.
Det var i går kväll en eftersöksjägare fick uppdrag att genomföra ett eftersök på vildsvin som körts på längs med Onsalavägen, utanför Kungsbacka. Eftersom det är detaljplanerat område efterfrågade eftersöksjägaren skottlossningstillstånd, men operatören vägrade ge detta. – Jag fick ta över uppdraget någon timme senare, men inte heller jag fick skottlossningstillstånd. I stället fick jag rådet att ringa in och begära tillståndet när jag såg vildsvinet. Så fungerar det ju inte, säger Osborn Stockelberg.

Förstår inte eftersök

Han menar operatören är inkompetent när det handlar om erfarenhet av eftersökssituationer. – För det första kan man ju inte räkna med att djuret ligger kvar när man kommer fram. Att man då ska behöva ringa in och sitta i telefonkö tjugo minuter innan tillstånd kan ges är helt absurt. För det andra är skadade vildsvin farliga och kan gå till attack. Ska jag då inte få skjuta vildsvinet, utan istället behöva ringa polisen och be om lov? Osborn Stockelberg har gedigen erfarenhet av trafikeftersök. Han var med och grundade den moderna eftersöksorganisationen 1968. Då kallades den Hallandsmodellen. – Det får inte gå till så här. Vi måste kunna utföra vårt uppdrag. Jag kommer vägra genomföra uppdrag framöver om det ska fortsätta vara så här, säger han.

Full respekt för beslutet

Pontus Remdahl, är länsansvarig på polisen och tycker den uppkomna situationen är beklaglig, men har inte full kännedom om hur samtalet mellan operatör och eftersöksjägare gick till. – Jag får återkomma om detta, men jag har full respekt för att eftersöksjägaren väljer att inte genomföra ett eftersök om de inte får tillstånd på förhand att avlossa skott för att avliva viltet. Enligt Pontus Remdahl är det ordningslagen styr tillståndsgivningen. Tillstånd kan ges vid enskilda fall av ett befäl inom polismyndigheten men tillstånd kan också delas ut över tid. Den typen av tillstånd får exempelvis kommunala skyddsjägare. Läs om varför eftersöksjägaren nekades tillståndet här>>
Per Jonson per.jonson@jaktjournalen.se 073-820 33 15
 

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!