Vadarfåglarna minskar drastiskt

Halland (JJ) Länsstyrelsen i Hallands län har med fem års mellanrum genomför en inventering av vadarfåglarna i länet. På tio år har arterna populationer halverats. Nu ska den negativa trenden stoppas.

Under maj månad har länsstyrelsen skickat information till cirka 500 personer som äger eller brukar strandängar. Informationen handlar om vikten av att sköta dessa miljöer och om olika möjligheter att motverka den negativa utvecklingen för vadarfåglarna.

Länsstyrelsen pekar på flera sätt att gynna vadarfåglar till exempel rödspov, tofsvipa och större strandpipare. Har man strandbetesängar bör betet styras så det är vare sig betas för hårt eller för lite. Betesdjur bör dessutom inte släppas ut förrän efter första juni för att undvika trampskador på bon och ungar. För att underlätta födotillgången för exempelvis vadarfågeln kärrsnäppa bör grunda vattensamlingar anläggas. Finns det redan den här typen av vattensamlingar bör de inte dikas ut.

Länsstyrelsens projekt för att rädda vadarfågelbestånden vid strandängar pågår fram till våren 2015. 

AKTUELLT

Märkt varg hittad död i norra Värmland

Värmland (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar har en av vargarna som förra vintern märktes i det så kallade Grenseviltsprojektet hittats död. Uppgifter gör gällande att polisen misstänker illegal jakt.

Klövvilts-SM för beaglarna blev en succé

Ödeshög (JJ) Alla deltagande beaglar gick till pris och nio av elva startande hundar genomförde dubbla prisdrev. I går genomförde Svenska Beagleklubben för första gången någonsin klövvilts-SM, och det blev verkligen den succé klubben hoppats på.

Krönika: TV:s I rovdjurens spår – ”riktig göggelmögga”

Fagersta (JJ) Hos Sveriges Television ska medarbetarna vara opartiska. Det gäller dock inte rovdjur i allmänhet och varg i synnerhet. På bästa sändningstid serveras nu svenska folket superpartisk "göggelmögga-journalistik" när Anders Lundin åker runt I rovdjurens spår, skriver Jaktjournalens Mikael Moilanen i den här krönikan.

Annonser