V vill sänka priset för jaktarrende

Torsby (JJ)Vargarnas härjningar bland älgarna i har bidragit till att vänsterpartiet i Torsby kommun föreslår rejält minskade arrendeavgifter på kommunens jaktmarker.

Det kostar i dag cirka 3 000 kronor att arrendera en av Torsby kommuns jakträtter. Torsby kommun har 46 jakträtter samt cirka 15 jaktarrenden som omfattar del av en jakträtt.  

Vänsterpartisterna Bo Lindberg, Hans Lindberg, Roland Jonsson och Kent Hallesson står motionen om att sänka årshyran för en av kommunens jakträtter till 1995 års nivå.  

– Nu kostar en jakträtt omkring 3 000 kronor. 1995 kostade den 2 000 kronor. Det är ju inte så kul att betala en massa pengar och kanske inte få se så mycket som ett enda vilt djur under den kanske enda jaktveckan man nyttjar arrendet. Priset måste anpassas efter rovdjursläget, säger Bo Lindberg, till Nya Wermlands-Tidningen.

AKTUELLT

Får dödade av lodjur i Skåne

Skåne (JJ) Två får har konstaterats dödade av lodjur utanför skånska Örkelljunga. – Vi ser lodjur då och då, bland annat på åtelkamerorna, berättar en Jägare.

Laika skjuten – attackerade nötkreatur

Östergötland (JJ) En östsibirisk laika som smitit hemifrån sköts av en jägare när hunden rivit ner en ko i en hage. Händelsen inträffade för en dryg vecka sedan i södra Östergötland.

Naturbevakare ångrar förhastat tjuvjaktsinlägg

När Rovdjursföreningen meddelade att varghanen i Juvbergsreviret sannolikt var tjuvjagad blev det hård tongång i facebooktråden. Naturbevakare Mats Hallin tyckte att "myndigheterna borde sluta dalta med dessa kriminella personer". Problemet är att vargen dog en naturlig död.

Debatt: Hur skulle det bli om alla tar lagen i egna händer?

Lagbrott ska utredas av polis och åklagare, inte av någon slags lynchmobb i media. Men det är extra allvarligt att man misskrediterar polis och åklagarväsendet, eller smutskastar tipsare, anser debattören i sin replik på tidigare debattartikel.

Nya jaktprov på gång i Vorstehklubben

Stenkullen (JJ) De senaste dagarna har det diskuterats flitigt i fågelhundsgrupper på sociala medier. Orsaken är att Vorstehklubben just nu ska ta fram förslag på nya jaktprov med inspiration från Tyskland.

Märkt varg hittad död i norra Värmland

Värmland (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar har en av vargarna som förra vintern märktes i det så kallade Grenseviltsprojektet hittats död. Uppgifter gör gällande att polisen misstänker illegal jakt.

Annonser